Divu ātrumu darba tirgus Covid-19 laikā • IR.lv

Divu ātrumu darba tirgus Covid-19 laikā

Oļegs Krasnopjorovs, Latvijas Bankas ekonomists

Pandēmijas visvairāk skartajās nozarēs un profesijās vairākums strādājošo ir ar nelielu vidējo algu

Pandēmijas ietekme uz Latvijas darba tirgus kopējiem rādītājiem līdz šim ir bijusi neliela. Bezdarba līmenis joprojām rakstāms ar viencipara skaitli, un tas kopš pandēmijas sākuma pieaudzis tikai par pāris procentpunktiem. 

Šī ir pirmā globālā krīze, kad esam eirozonas dalībvalsts, un eiro aizvējā krīzi pārziemot ir vieglāk. Nav baumu par «lata devalvāciju» — neskrienam uz valūtas maiņas punktiem. Pateicoties Eiropas Centrālās bankas atbalstošajai monetārajai politikai, valdība var aizņemties naudu ekonomikas stimulēšanai par rekordzemām procentu likmēm. Tāpēc jostu savilkšanas vietā tiek piedāvāti vairāki atbalsta mehānismi, kas ļāva uzņēmumiem paturēt darbiniekus, pat būtiski samazinoties apgrozījumam. Valsts atbalsta mērķis kopumā ir sasniegts — nav pieļauta domino maksātnespēju kaskāde, un ģimeņu materiālā stāvokļa pašvērtējums pasliktinājies tikai nedaudz. Kopš pandēmijas otrā viļņa sākuma pērnā gada beigās ikmēneša kopējais darbavietu skaita zudums, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, ir neliels — ap vienu tūkstoti jeb 0,1%. 

Tomēr šie kopējie rādītāji slēpj «divu ātrumu Latviju». 

Dažās nozarēs un profesijās darbavietu skaits krīzes laikā nesamazinājās gandrīz nemaz — izglītībā, veselības aprūpē, informācijas tehnoloģijās, valsts pārvaldē, kā arī apstrādes un ieguves rūpniecībā. Pandēmijas gadā pieauga datorprogrammētāju un ārstu skaits. Krīzes laikā uzņēmumi pat turpināja talantu medības, un to vadošajiem darbiniekiem alga kāpa — kopš krīzes sākuma par vairāk nekā 7% pieauga darbinieku skaits ar mēneša bruto darba samaksu virs četriem tūkstošiem eiro. Par spīti plaši izplatītam mītam, ka algas pieaug «tikai deputātiem un ministriem», lielu algu saņēmēju skaits noturīgi aug arī privātajā sektorā. Tiktāl par tiem, kurus šī krīze neskar vai pat rada ieguvumus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu