Drīz kaut kas notiks • IR.lv

Drīz kaut kas notiks

12
Andris Kalnozols. Kalendārs mani sauc. Apgāda cena 7 €.
Anda Buševica, Latvijas Radio žurnāliste

Andra Kalnozola debijas romāns Kalendārs mani sauc ir himna cilvēciski piepildītas kopā būšanas iespējamībai

Iedarbīgākais veids, kā nosist apetīti ķerties klāt šim romānam, ir pajautāt kādam, par ko tā grāmata ir. Facebook atrodu amizantu pastāstu par sarunu grāmatveikalā, citēju: «… tur rakstīts par vienu slimu (!!!) cilvēku… tā kā viņa dienasgrāmata… kaut kas mazliet no psiholoģijas un tā… vispār laikam autists… Autors… jā, jā — režisors un kino laikam arī taisījis…» Taču arī labākais veids, kā saņemt drosmi, meklējams soctīkla rosībā — sarunās, kurās grāmatu nedabūjušie sazinās par iespēju atrast trīsreiz klāt piedrukātās tirāžas aizķērušos eksemplārus, lasītāju atsauksmēs. 

Personiskā pieredze

Lai izdarītu izvēli, iesaku noklausīties 30. decembra interviju ar autoru Latvijas Radio raidījumā Kultūras rondo. Tā ļauj pārliecināties, ka romāna galvenā varoņa runas manierei ir zināma līdzība ar paša autora runasveidu. Protams, romānā tā ir tīši bremzēta, pielāgota sirgstoša cilvēka īpatnībām, taču radio intervijā Kalnozola teiktajam piemīt tas pats nesteidzīgums, sholastiska centība katru jautājumu aplūkot no visiem iespējamajiem skatpunktiem, ieraudzīt visā tā daudzveidībā, spīts neļaut citiem diktēt sev dienaskārtību. Sarunā Kalnozols arī pastāsta, kas ir tā kalnainā mazpilsēta, kurā notiek romāna darbība, un to, ka šāds vārda dienu kalendāru no galvas iemācījies vīrs Oskars Talsos patiešām dzīvojis. Kalnozols atklāj arī dziļi personisku pieredzi — piedzīvojot izdegšanu, viņš no karjeras spožākā punkta nonācis pa taisno slimnīcā, savas dzīves zemākajā punktā. Un, līdzīgi kā Oskaram, romānā iesauktam par Kalendāru, vienīgā izeja bijusi pārskatīt dzīves prioritātes un attieksmi. 

Kārlis Vērdiņš recenzijā interneta žurnālā Satori Andra Kalnozola debijas romānu nosauc par gada lielāko pārsteigumu. Šāda spēja vieno Orbītas bibliotēkas sērijas grāmatas, kurā izdota arī Kalendārs mani sauc. Pārsteidzošas ir arī Andra Kalnozola, pēc profesijas aktiera, režisora, dramaturga izrādes (zināmākās no tām laikam ir Benzīnvīrs Dirty Deal Teatro un Somijā iestudētās komponistes Annas Ķirses Koku operas librets). 

Patiess pārsteigums bija arī tas, ka to iekšējo neticību, kāda mani bieži pavada, šķirot vaļā eksperimenta garu sološu debiju literatūrā, nācās slāpēt jau pēc pirmajām lappusēm. Kalendārs mani sauc ir ar jēgu pārsteidzoši piesātināts darbs. Sākumā šķiet, ka sižets — cilvēks, citādais, kas iemācījies no galvas kalendāru — izsmels sevi pāris lappusēs, tomēr autors atrod sižeta pavērsienus, liek notikumiem atkārtoties ikreiz jaunā spēles līmenī un spēj noturēt virzību uz priekšu, aicinājuma sajūtu. «Man ir tāda sajūta, ka drīz kaut kas notiks. Daudzu cilvēku iekšpusē redzu pārāk ilgu tukšumu,» teikts romānā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu