Vai 2021. gada stāsts jau ir uzrakstīts? • IR.lv

Vai 2021. gada stāsts jau ir uzrakstīts?

Pēteris Strautiņš, bankas Luminor ekonomists

Koronavīruss pakāpeniski pārstās būt pasaules galvenais ekonomiskais notikums

Jautājums par to, kas notiks ar Latvijas ekonomiku 2021. gadā, nav iedvesmojošs. Protams, būtu vērtīgi zināt, varētu precizēt dzīves plānus, taču tas nav intelektuāli interesants jautājums. Lēkt ar gumiju no augstuma varētu būt satraucoši, bet ir diezgan viegli prognozēt, kas notiks, kad saspringtās gumijas potenciālā enerģija kļūs spēcīgāka par lejup krītošā cilvēka kinētisko enerģiju — viņš tiks rauts augšā. Ļoti lielā vairākumā gadījumu tā notiek! Šobrīd daudz interesantāks ir jautājums — kāds būs 2022. gads?

Es nesaku, ka no medicīniskā skatpunkta viss ir skaidrs. Ir daudz jautājumu. Vai pietiekami daudz cilvēku vakcinēsies? Iespējams, ka no tīri ekonomiskā viedokļa tam drīz vairs nebūs lielas nozīmes. Sabiedrība nebūs ar mieru sevi mūžīgi ierobežot tāpēc, ka daļai ļaužu galvā ir putra. Šīs putras īpašniekiem būs jāsamierinās ar arvien lielākiem ierobežojumiem — aizliegumu lidot, varbūt arī citiem. Turklāt, pat ja koronavīrusa infekcijas un nāves riski nenoslīdēs līdz nullei, cilvēku uzvedība agri vai vēlu normalizēsies jebkurā gadījumā. Cilvēku ikdienā pieņemtie lēmumi rāda, ka priekšlaicīgas nāves risku samazināšana nav vienīgais apsvērums, kas nosaka viņu rīcību. Balstoties uz to, cik cilvēku vēlas papildus saņemt par bīstamu darbu, cik gatavi piemaksāt par auto drošības aprīkojumu, franču ekonomisti aprēķinājuši, ka viņu valsts iedzīvotāji savu dzīvību caurmērā tur apmēram trīs miljonu eiro vērtē. Nē, tas nav cinisku rēķinvežu mēģinājums noteikt cilvēka dzīvības cenu, viņi vienkārši ieklausījās, ko saka paši cilvēki, un pierakstīja. Kā teiktu modernās mākslas apoloģēti, ja nepatīk, neskatieties.

Visas pandēmijas kaut kad ir beigušās. Tā vai citādi, 2021. gada laikā koronavīruss pakāpeniski pārstās būt pasaules galvenais ekonomiskais notikums. Septembrī publicētajā Luminor pasaules ekonomikas apskatā rakstījām, ka vakcīnas ietekme «nozīmīgi» sāks ietekmēt Baltijas makroekonomisko ainu otrajā ceturksnī. Vārdam «nozīmīgi» ir aptuvenības garša, taču tā joprojām izskatās pēc saprātīgas prognozes. Gaidu, ka gada otrajā pusē pandēmijas smagāk skartajās nozarēs situācija strauji normalizēsies, bet pilnīga laime tajās atgriezīsies 2022. gadā. Turklāt atgriezīsies ar uzviju, jo cilvēki būs nocietušies pēc piedzīvojumiem. Kas ātri krīt, tas ātri ceļas. Nav neiespējami, ka laikā ap nākamo gadumiju izmitināšanas un ēdināšanas nozares kāpums būs rakstāms ar trīsciparu skaitli. 

Tātad 2021. gada ekonomikas stāstā būs liels automātikas elements. Nav šaubu, ka ierobežojumu un baiļu mazināšanās atbrīvos patēriņa nospiesto enerģiju. Tas visvairāk palīdzēs patēriņa nozarēm. No tām vissmagāk cietusī ir izklaides nozare, kurai atšķirībā no restorāniem nebija kārtīgas atelpas vasarā. Taču tā arī būs pēdējā, kurai noteiktie ierobežojumi tiks pilnībā atcelti, un lielā atgūšanās varētu būt tikai 2022. gadā. Tūrismam un aviopārvadājumiem prognozes ir cerīgākas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu