Lielā rēķināšana • IR.lv

Lielā rēķināšana

Zīmējums — Freepik
Baiba Kļava

Par spīti uzņēmēju un ekspertu protestiem, 2021. gada budžeta paketē iestrādātas nozīmīgas izmaiņas, kas palielinās sociālo iemaksu apmēru cilvēkiem ar maziem ienākumiem un tiem, kas strādā alternatīvos nodokļu režīmos

Izmaiņas paredz, ka no 1. jūlija par mikrouzņēmumu darbiniekiem, tāpat kā visiem vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem, obligāti būs jāveic minimālās sociālās iemaksas vismaz no valstī noteiktās minimālās algas jeb 170 eiro apmērā mēnesī. Savukārt mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likme atkarībā no apgrozījuma pieaugs līdz 25% vai pat 40%, bet minimālās sociālās iemaksas pašnodarbinātajiem — līdz 10%. Tas nozīmē, ka daudziem strādājošajiem lielāka ienākumu daļa būs jānovirza sociālajai apdrošināšanai. 

Prognozēts, ka izmaiņas alternatīvo nodokļu režīmā valsts budžetā ienesīs papildu 12,9 miljonus eiro. 

Pieaugs nodokļu slogs

Pamatīgas izmaiņas skars mikrouzņēmumu nodokļa režīmā strādājošos. 

MUN maksātājs varēs būt tikai pats mikrouzņēmuma īpašnieks, savukārt nodokļi par uzņēmuma darbiniekiem būs jāmaksā vispārējā kārtībā, skaidro Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne. «Pēc būtības ir tā — mikrouzņēmums ir viena cilvēka uzņēmums, kur viņš pats arī strādā. Tas ir nākotnes modelis,» stāsta Kaļāne. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu