Pēkšņi, bet paredzami • IR.lv

Pēkšņi, bet paredzami

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida (zilā mētelī) pozē ar jaunās valdības ministriem. Premjerministre Kaju Kallasa (tumšsarkanā mētelī). Foto — Scanpix
Holgers Ronemā, speciāli Ir

Korupcijas skandālu mocītās valdības sabrukums Igaunijā bija pēkšņs, tomēr gluži likumsakarīgs. Jaunā koalīcija nāk ar sievietēm ministru amatos un sola digitālo izrāvienu

Pirmdien vēsturiskā balsojumā Igaunijas parlaments ar pārliecinošu vairākumu — 70 balsīm pret 30 — par jauno premjerministri apstiprināja liberālās Reformu partijas vadītāju Kaju Kallasu, un otrdien pēc zvēresta nodošanas viņa stājās amatā. Kallasa kļuvusi par pirmo sievieti Igaunijas valdības vadībā, un ministru posteņus ieņems vēl nepieredzēti daudz sieviešu. Valdībā darbu turpinās arī četri bijušie ministri no Centra partijas, bet tikai divi — ekonomikas un labklājības ministrs — saglabājuši līdzšinējos portfeļus.

Lai gan Centra partijas līdera Jiri Ratasa vadītā valdība regulāri bija iesaistīta dažādos skandālos un pastāvīgi atradās uz izjukšanas robežas, nāvējošais trieciens tai nāca burtiski vienas nakts laikā, pilnīgi negaidīti.

Korupcija sagrauj valdību

Līdzšinējai koalīcijai, kurā kopā ar Centra partiju darbojās divas konservatīvas partijas — EKRE un Isamaa — šī gada sākums šķita īstais brīdis, lai demonstrētu savu spēku. Janvāra vidū parlamentā bija jānotiek galīgajam balsojumam par koalīcijas virzīto likumprojektu, kas paredzēja sarīkot referendumu par laulību kā sievietes un vīrieša savienību. Opozīcijā esošā Reformu partija aicināja nešķiest laiku un resursus šādam referendumam un izmantoja galēju taktiku procesa bloķēšanai — pirms pēdējā lasījuma iesniedza tūkstošiem priekšlikumu likumprojekta teksta grozījumiem, izceļot idejas absurdumu. Piemēram, viņi ieteica laulības definīciju aizvietot ar aizliegumu valkāt dzeltenas zeķes, vai arī aizliegt sievietēm sākt ēst vakariņas, kamēr pie galda vēl nav apsēdies vīrietis. Vai pilnīgi nosusināt visus Igaunijas ezerus. Opozicionāri pieprasīja, lai viņiem ļauj debatēt par katru priekšlikumu, tā pēc būtības iznīcinot referenduma plānus.

Koalīcija ķērās pie pretsoļa — nolēma visus ieteikumus apvienot vienā grupā. Lai gan šāds risinājums ir juridiski strīdīgs, vismaz tas palīdzētu neitralizēt opozīciju. Galīgais balsojums bija ieplānots 13. janvārī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu