Mājīgā skaidu smarža • IR.lv

Mājīgā skaidu smarža

Baiba Katkovska, SIA Baibiņa izpilddirektore. Foto — Andris Vanadziņš
Andris Vanadziņš

Rēzeknē ražotās kokogles iecienījuši Francijas restorāni, bet pēc agrāro žogu sagatavēm pērn Lielbritānijā un Īrijā bijis tik liels pieprasījums, ka uzņēmuma Baibiņa apgrozījums pieauga par vairāk nekā miljonu eiro

Priekšstati ir mānīgi, un par to kārtējo reizi nākas pārliecināties, satiekot uzņēmuma Baibiņa izpilddirektori Baibu Katkovsku. Jaunās, elegantās dāmas neatbilstība kokapstrādes biznesa skarbajam tēlam ir tik liela, ka drošības labad pārvaicāju, vai Baibiņa tomēr nav skaistumkopšanas salons vai smalkmaizīšu ceptuve. Neesot vis, taču saistība ar augsta līmeņa pavārmākslu ir tieša. Rēzeknē ražotās kokogles ir pieprasītas Francijas restorānos. Un, lai pilnībā sagrautu manu arhaisko priekšstatu par kokapstrādes biznesu, Baiba smaidot piebilst: «Mūsu uzņēmuma ražošanas vienības pamatā vada sievietes, un viņām tas labi izdodas. Iespējams, tāpēc, ka šajā darbā jābūt gan prasīgam, gan arī saprotošam, bet vīriešiem ar pretēju lomu apvienošanu iet pagrūti.»

Uzņēmumu pirms 26 gadiem nodibināja Baibas tēvs Dainis. Tas notika dažus mēnešus pēc meitas piedzimšanas, tāpēc par nosaukuma izvēli galva ilgi nebija jālauza. Sākumā nelielā gaterī pie mājām Stoļerovas pagastā zāģēja sliežu gulšņus, palešu dēlīšus. Apjomi auga, dažādojās produkcijas sortiments, un vēlāk jau kopā ar partneri viņi izveidoja ražotni arī Rēzeknē. Tagad nostabilizējušies četri uzņēmuma darbības pamatvirzieni. Lapu un skuju koku zāģmateriāli, to skaitā žogu sagataves un mieti. Dažādu veidu palešu ražošana. 

Stabila eksporta prece ir restorāna kvalitātes kokogles. Vēl uzņēmums nodarbojas ar nekustamā īpašuma apsaimniekošanu Rēzeknes speciālajā ekonomiskajā zonā.

Lietišķā biznesa māksla

Topošā izpilddirektore Baiba auga kopā ar Baibiņu un jau padsmitnieces vecumā skaidri zināja, ka strādās tēva uzņēmumā. «Man mīļākā ir svaigi zāģēta koka smarža, tā rada māju sajūtu. Protams, tā ir ražošana ar tai piemītošo rutīnu un ķibelēm, kas nekad nebeidzas. Tomēr bizness regulāri piespēlē negaidītas, sarežģītas situācijas, kurām ātri jārod risinājums, un tas ir aizraujoši. Jābūt gan lietišķai, gan radošai, jāpaļaujas uz skaitļiem un faktiem, taču jāieklausās arī intuīcijā,» savu izvēli skaidro Baiba.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu