Pēdas — paliekošās un izdzisušās • IR.lv

Pēdas — paliekošās un izdzisušās

Lalita Muižniece. Foto — Edmunds Brencis
Pauls Raudseps

Rakstniece un valodniece Lalita Muižniece stāsta par diviem spilgtiem, emocionāli piesātinātiem darbiem par savu bērnību kara laikā un par trimdinieces ciemošanos Latvijā

Nezinātājam noteikti būs pārsteigums, ka allaž smaidīgā, maigi iejūtīgā balsī runājošā Lalita Muižniece savulaik kopā ar vīru Valdi Muižnieku (1927—2009) izveidoja vienu no nozīmīgākajām Amerikas latviešu trimdas izglītības un kultūras institūcijām: latviešu valodas izglītības programmu Rietummičiganas Universitātē Kalamazū. Tā sākās 1968. gadā kā vasaras kursi, un Lalita, pēc izglītības lingviste, tajos pasniedza latviešu valodu un literatūru. 

Laika gaitā kursi kļuva tik pieprasīti, ka 1981. gadā universitāte izveidoja Latviešu studiju programmu, kuru vadīja Lalita, un ar trimdas sabiedrības atbalstu tika uzcelta kopmītne programmas studentiem — Latviešu studiju centrs. Kursus pastāvēšanas laikā apmeklēja vairāk nekā 800 studentu. Daudzi tagad dzīvo Latvijā, un daži no viņiem — Nils Muižnieks, Vita Tērauda — kļuvuši pat par ministriem un deputātiem. (Arī šīs intervijas autors vienu semestri ir studējis pie Lalitas.)

Nezinātājam vēl pārsteidzošāks būs atklājums, ka tik līdzsvarotās Lalitas bērnību satricināja traģēdija, kuras mīklu viņa vēl šodien nespēj atminēt. Viņas tēvs bija Jūlijs Lācis — rakstnieks un žurnālists, sarakstīja romānu par latviešiem Brazīlijā Mūža meža maldi. 1940. gadā Kirhenšteina valdībā Lācis kļuva par labklājības ministru, pēc tam par izglītības tautas komisāru, bet čeka viņu arestēja 1941. gada janvārī, un, cik var spriest pēc oficiālās izziņas, viņš nomira tā paša gada decembrī Krievijā.

1944. gada oktobrī Lalitas māte, dzejniece Rūta Skujiņa, ar viņu un viņas māsu Māru devās bēgļu gaitās. Pēc kara viņas nonāca bēgļu nometnē Vācijā, bet 1950. gadā pārcēlās uz Ameriku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu