Kā Šveices pulkstenis • IR.lv

Kā Šveices pulkstenis

Londonas iedzīvotājs Džozefs Karols saņem BioNTech/Pfizer izstrādāto vakcīnu. Lielbritānija bija pirmā valsts Eiropā, kas jau 5. decembrī deva atļauju šī preparāta izmantošanai. Foto — Scanpix
Gunita Nagle

Vakcinācijas procesam Latvijā jādarbojas tik precīzi kā Šveices pulkstenim, saka Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska. Kas šajā mehānismā jau ir skaidrs, un kas var radīt grūtības?

Pirmie 12 tūkstoši BioNTech/Pfizer vakcīnas devu Latvijai tiks piegādāti jau janvārī, poti saņems 6000 mediķu, kas strādā Covid-19 frontes karstākajos punktos: Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, Austrumu un Stradiņa universitātes slimnīcās, kā arī visās reģionālajās slimnīcās un Bērnu slimnīcā. To paredz vakcinācijas plāns, ko Veselības ministrija izstrādājusi kopā ar četrām pārraudzības iestādēm.

Plānots, ka līdz marta beigām vakcīnas saņems mediķi visu līmeņu slimnīcās un notiks izbraukuma vakcinēšana sociālās aprūpes centros. Pēc tam izziņos vakcināciju senioriem no 60 gadiem, kā arī hronisko slimību pacientiem. «Katrs zina, vai ir šādā kategorijā, un pats sazināsies ar ģimenes ārstu vai pieteiksies vakcinācijai,» saka infektoloģe, Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska. Tālāk paredzēta operatīvo dienestu darbinieku (policisti un robežsardze), kā arī pedagogu vakcinācija. 

Plašāka sabiedrības vakcinācija varētu sākties ne agrāk kā otrajā ceturksnī. Plānots, ka nākamā gada laikā vakcīnu saņems 880 000 cilvēku jeb puse no visiem iedzīvotājiem, katrs — divas devas. Pēc Zavadskas vārdiem, kolektīvajai imunitātei «tas nav slikti». Ražotāji lēš, ka varētu Latvijai piegādāt vakcīnas pat vairāk nekā miljonam iedzīvotāju. Taču Zavadska sarunā decembra vidū atļaujas būt piesardzīga, jo jāņem vērā, ka Eiropas Zāļu aģentūra nevienu no vakcīnām neplāno apstiprināt agrāk par Ziemassvētkiem.

Trīs pieteikumi iesniegti

«Eiropas Savienības portfelī ir sešas vakcīnas,» Zavadska iezīmē kopainu. Proti, ES jau ir noslēgusi vienošanos ar kompānijām par Covid-19 vakcīnu piegādi, taču tā varēs notikt tikai pēc tam, kad Eiropas Zāļu aģentūra vakcīnas reģistrēs. Pagaidām aģentūra ir saņēmusi trīs reģistrācijas pieteikumus — no BioNTech/Pfizer, Moderna un AstraZeneca. Rekomendāciju par BioNTech/Pfizer izstrādāto vakcīnu aģentūra plāno sniegt līdz 29. decembrim, par Moderna — līdz 12. janvārim, par AstraZeneca vēl nav ziņots. Vēl ES ir vienošanās ar trim izstrādātājiem, kuru pieteikumi pagaidām nav iesniegti, — Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica un CureVac.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu