Sabiedrība kļūst prasīgāka • IR.lv

Sabiedrība kļūst prasīgāka

Daiga Auziņa-Melalksne, Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja

Kā Latvijas vērtīgākajiem uzņēmumiem veicas ar labas pārvaldības izpratni un īstenošanu?

Labas korporatīvās pārvaldības nozīme mūsdienās aizvien pieaug, jo no tās kvalitātes ir atkarīga gan uzņēmumu vērtība, gan spēja piesaistīt finansējumu, gan arī uzņēmuma konkurētspēja un ilgtspēja. Sabiedrība kļūst daudz prasīgāka, tajā skaitā vērtē uzņēmumu attieksmi pret vidi un darbiniekiem. Reputācijai un tēlam ir nozīme gan patērētāju lēmumos, gan arī darbinieku vērtējumā par esošu vai potenciālu darba devēju.

Īpaši aktuāli pārvaldības jautājumi kļūst brīžos, ka uzņēmumos notiek paaudžu nomaiņa vai rodas akcionāru strīdi, bet tam ir liela nozīme arī straujas izaugsmes finansēšanā un darbinieku ilgtermiņa motivācijā. Krīzes brīžos, kad uzņēmumiem nepieciešams valsts finansiālais atbalsts, par sliktas pārvaldības ķīlniekiem kļūst visa sabiedrība. To esam pieredzējuši neskaitāmajās banku krīzēs un pavisam nesenajos draudos nonākt starptautiski neuzticamo valstu «pelēkajā sarakstā». Slikta pārvaldība maksā dārgi, jo skandālu rezultātā ar nesamērīgu administratīvo slogu pieaug biznesa izmaksas godprātīgi strādājošiem uzņēmumiem, cieš valsts starptautiskā reputācija un konkurētspēja.

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu topā Nasdaq Riga nosaka korporatīvās pārvaldības koeficientu, vērtējot publiski pieejamo informāciju par uzņēmumu pārvaldību un atklātību pret sabiedrību. Šī vērtējuma ietekme uz uzņēmuma kopējo vērtību topā veido 20%. 

Šogad esam pārskatījuši vērtēšanas kritērijus, pielāgojoties tendencēm pasaulē. Joprojām raugāmies, vai ir iespējams noskaidrot uzņēmuma lielākos akcionārus, vai ir atklāta finanšu informācija un pieejami valdes un padomes locekļu pieredzes apraksti, gada pārskatos iekļautās ziņas par svarīgākajiem riskiem un to pārvaldību, kā arī informācija par uzņēmuma stratēģiskajiem mērķiem. No jauna esam sākuši vērtēt šādus aspektus: dažādība jeb tas, vai padomē un valdē ir pārstāvēti abi dzimumi, vai padomē strādā neatkarīgi padomes locekļi un to neatkarība ir skaidri norādīta, kā arī korporatīvās pārvaldības un ilgtspējas ziņojumu esamība.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu