Pandēmijas «spēriens» • IR.lv

Pandēmijas «spēriens»

Gatis Ošs, Datu tehnoloģijas uzņēmuma SQUALIO valdes loceklis, Latvijas Informācijas tehnoloģiju klastera valdes priekšsēdētājs

Attālinātā darba un dzīves apstākļos īpaši novērtējam tehnoloģijas, taču pašlaik vēl nezinām, cik paliekošas un tālejošas būs šīs ātri ieviestās pārmaiņas

Tas ir moderns stereotips, ka informācijas tehnoloģiju nozarē «viss notiek» un «visiem visu vajag». Patiesībā pašos pamatos esam citus apkalpojoša nozare, tātad atkarīgi. Jau kādu laiku IT ir nepieciešamība jebkurai nozarei, un, ja tām iet grūtāk, arī mēs to izjūtam — klienti iepauzē ar attīstības projektiem, pietur naudu un domā, kā rīkoties tālāk. Informācijas tehnoloģiju un komunikācijas nozares labklājība ir tiešā veidā atkarīga no tā, kā klājas citiem.

Pandēmijas laiks ir bijis ļoti būtisks mūsu nozarei, jo cilvēki ir sapratuši, ka tehnoloģijas var palīdzēt viņu dzīvē, kļuvuši daudz atvērtāki to apguvei un iespēju izmantošanai.

Šobrīd vēl nav precīzu datu par pandēmijas ietekmi nozarē, bet sarunas ar dažādiem uzņēmumiem liek secināt, ka situācija ir atšķirīga. Daļa atrodas dīkstāvē, daļai apgrozījums krities par 10—15%, bet ir arī tādi uzņēmumi, kuriem, gluži pretēji, apgrozījums ir pieaudzis. Pandēmija liek visiem domāt un strādāt gudrāk. Protams, lielākie ieguvēji ir tie uzņēmumi, kuri spēj piedāvāt šim laikam nepieciešamos produktus un risinājumus — digitālo mārketingu, kopdarbību, saziņu, e-komerciju un infrastruktūras nodrošinājumu.

Šā gada digitālās ekonomikas un sabiedrības indekss (DESI) liecina, ka tieši e-komercija Latvijā ir zemā līmenī, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm. Tikai 11% mazo un vidējo uzņēmumu nodarbojas ar tirdzniecību tiešsaistē (ES vidēji — 18%), savukārt pēdējo divu gadu laikā palielinājies to īpatsvars, kuri iesaistīti pārrobežu e-komercijā ar citām ES valstīm, tādējādi tuvojoties ES vidējam rādītājam. Pandēmija noteikti būs ietekmējusi šo situāciju, piespiežot uzņēmējus meklēt veidus, kā uzrunāt un sasniegt savus klientus virtuālajā vidē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu