Brīvajā laikā • IR.lv

Brīvajā laikā

Saldai gadumijai


Pjēra Markolīni šokolādes

Neatkarīga restorānu kritiķu žūrija kā labāko konditoru pasaulē kronējusi beļģu šokolādes meistaru Pjēru Markolīni.
56 gadus vecais vīrietis ar dažādām gard­ēžu balvām lutināts arī agrāk, bet šoreiz balvu piešķīrusi Itālijā bāzētā organizācija World Pastry Stars, kas apvieno konditorus no Itālijas, Francijas, Šveices, Japānas un citām valstīm. «Šī balva ir atalgojums par ilgu un traku projektu, renovējot, transformējot un modernizējot konditorejas un šokolādes pasauli,» savu uzvaru komentē Markolīni. «Mēs šobrīd esam drūmā periodā… Domāju, ka labākais, ko jūs varat darīt, ir iepriecināt sevi ar labas šokolādes tāfelīti, labām pralinē vai labu šokolādes trifeļu kasti.»
Eu.marcolini.com

Gandrīz visi 100


Istras olīveļļa

Turpinot par gastronomiskām baudām un konkursiem, vērts pieminēt ceļveža Flos Olei šā gada konkursa uzvarētājus — labākās olīveļļas tagad tiek ražotas Istras pussalā Horvātijas ziemeļos. Šāds tituls horvātiem ticis jau sesto gadu pēc kārtas. Lielākoties tās ir nelielas ģimenes saimniecības. «Pirms gadiem 15 mums vēl nebija burtiski neviena vietējā ražotāja, kas savu preci pārdotu pildītu pudelēs, un nebija arī ekspertu pārbaužu, kas vētītu eļļas kvalitāti,» stāsta Deniss Ivosevič­s no Istras Tūrisma padomes. «Tagad Istra ir kļuvusi par reģionu, kur daži viesi ierodas tikai tādēļ vien, lai nopirktu labāko olīveļļu.»
Flos Olei konkursā augstāko novērtējumu (98 punktus no 100) ieguvuši trīs ražotāji no Istras reģiona: Olea B. B, Ipša un Mate. Diemžēl pārdošana internetā pagaidām viņiem klibo. Atsevišķas preces izdevās atrast itāļu Convitis.com.

Antīkie dārgumi


Torlonu kolekcija

Burtiski dažas dienas pirms kārtējās karantīnas izsludināšanas Romā tika atklāta antīko skulptūru izstāde The Torlonia Marble­s, Collecting Masterpieces. Labā ziņa ir tā, ka ekspozīcija būs apskatāma līdz nākamā gada jūnijam, kad, cerams, koronavīrusa draudi būs mitējušies un mēs varēsim atsākt ceļot. Torlonu dzimtas kolekcija ir privāts muzejs, kas dibināts 1875. gadā, un tā ir lielākā klasisko skulptūru krātuve privātās rokās. Pat daudzi mākslas pētnieki atsevišķas grieķu un romiešu statujas, kruštēlus, vāzes un sarkofāgus līdz šim redzējuši tikai fotogrāfijās. Jau kopš pagājušā gadsimta 60. gadiem Itālijas valdība centās pierunāt Torlonu ģimeni izstādīt šos darbus publikai, un beidzot tas ir noticis. Ekspozīcijā pagaidām ir tikai 92 mākslas darbi, kamēr restauratori strādā pie pārējo 528 relikviju atjaunošanas.
Fondazionetorlonia.org

Mesijas krahs


Billion Dollar Loser

Kuram gan nepatīk stāsts par magnātu, kas smagi izgāzies? Šādi The New York Times piesaka oktobrī iznākušo un populārāko grāmatu topos jau iekļuvušo Billion Dollar Loser (Miljarda dolāru zaudētājs). 350 lappušu biezais darbs, ko sarakstījis žurnālists Rīvss Vīdmans, stāsta par koplietošanas biroju impērijas WeWork līdzdibinātāju un bijušo vadītāju Adamu Noimanu (Adam Neumann). Izraēlā dzimušais vīrietis savu karjeru Amerikā sāka ar sieviešu apaviem (izgāzās). Tad ķērās pie zīdaiņu rāpulīšiem (izgāzās). Un visbeidzot 2010. gadā nodibināja WeWork. Koplietošanas biroji, protams, nav viņa ideja, taču tieši šī kompānija izcēlās ar vērienu — tagad iznomā 828 ēkas 120 pasaules pilsētās. Taču izrādījās, ka zelta ola tomēr nav tik skaista, kā varbūt izskatās no malas. 2018. gadā kompānijas zaudējumi bija divi miljardi ASV dolāru, bet gadu vēlāk izgāzās mēģinājums sākt WeWork akciju kotēšanu biržā, jo investori uzskatīja, ka kompānijas tirgus vērtība ir pārāk uzpūsta. Grāmata ir interesants skats uz Noimana personību — ar mesijas kompleksu apmātu biznesmeni, kuram ļoti tīk pašreklāma. 2019. gadā investori palūdza viņu aiziet no kompānijas vadības. Taču nebirdiniet asaras! Noimans saņēma 1,7 miljardu dolāru kompensāciju.
Amazon.de. 23 eiro

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu