Sašķeltība, kas satuvinājusi • IR.lv

Sašķeltība, kas satuvinājusi

Santa Vižine. Foto — Milagro Elstak
Anda Burve-Rozīte

Amsterdamā dzīvojošā latviešu altiste Santa Vižine oktobra vidū spēlēja klausītājiem Latvijā — pusotru mēnesi pirms tam Amsterdamas Concertgebouw orķestra mūziķe, kā vēlāk izrādījās, bija izslimojusi Covid-19

Ar dzīvi apmierināta un mierpilna, talantīgā latviešu altiste Santa Vižine māj Skype ekrānā no vecāku mājām — oktobra vidū viņa ieradās Latvijā, lai spēlētu kamermūziku koncertā Šūmaņa iedvesmotie. Lai arī latviešiem izcilu mūziķu ir daudz, Santu droši var dēvēt par vienu no veiksmīgākajiem. Viņa jau vairākus gadus spēlē pasaules elites orķestrī — Amsterdamas Koninklijk Concertgebouworkest, kurā pie diriģenta pults piedzīvojusi vēl leģendāro Marisu Jansonu. 

Pandēmijas laikam raksturīgi, mūsu saruna bija iecerēta par mūziku un latviešu mūziķes pieredzi vienā no slavenākajiem orķestriem pasaulē, bet jau no sākuma tā uzņēma pavisam citu gaitu — izrādījās, ka Santas dzīvi vistiešākajā veidā skāris koronavīruss. Tas latviešu altistei atnesis gan uztraukumu, gan daudz laba — sākot ar pavisam cita līmeņa saliedētību un savstarpēju izpalīdzību Amsterdamā, ko viņa sauc par otrajām mājām. 

Šoruden jūsu lidojums uz Latviju noteikti bija atšķirīgs no citām reizēm.
Jā, bija gan! Pirmkārt, manu tiešo reisu no Amsterdamas uz Rīgu atcēla. Lidoju nevis ar vienu lidmašīnu, bet ar divām, turklāt pilnām, bija jāpārsēžas. Šogad lidoju daudz retāk — tūres ar orķestri ir atceltas. Līdz pagājušajai nedēļai spēlējām tikai Amsterdamā. 

Kāda ir atmosfēra lidostās? Tās ir tukšas. Lidmašīnas — no puspilnām līdz pilnām. Tukšā lidmašīnā pandēmijas laikā vēl neesmu bijusi. Lai lidotu, Nīderlandē taisīju maksas testu — gribēju būt droša. Bezmaksas tests pienāktos, ja būtu simptomi. Maksas tests un antivielu tests izmaksāja vairāk nekā 200 eiro. Antivielas man bija, jo ar draugu šoruden izslimojām Covid-19. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu