Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Lai arī pagājušās sestdienas pusnaktī bija jāstājas spēkā Armēnijas un Azerbaidžānas pamieram, jau dažas minūtēs pēc noteiktā laika abas puses vainoja viena otru jaunās apšaudēs. Raķešu triecienā Azerbaidžānas otrai lielākajai pilsētai Gendžei nogalinātas vismaz 12 civilpersonas, savukārt azerbaidžāņu spēki esot ieņēmuši 13 armēņu ciemus strīdīgajā Kalnu Karabahas teritorijā. Otrdien, 20. oktobrī, Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans un arī Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs apliecināja gatavību ar Maskavas starpniecību sākt jaunas sarunas par Kalnu Karabahas konflikta noregulējumu mierīgā ceļā. Foto — Scanpix

Koronavīrusa pandēmija strauji izplatās Eiropā — Beļģijas veselības ministrs pirmdien paziņoja, ka jaunā situācija līdzinās cunami un kļūst nekontrolējama. Čehija izskata nacionālās izolācijas iespēju. Savukārt Polijā, kur pagājušajā nedēļā dienā inficējās ap 10 000 cilvēku, armija uzcēlusi lauka slimnīcu Varšavas stadionā. 

Francijā svētdien notika solidaritātes demonstrācijas, atbalstot pagājušajā nedēļā terorista noslepkavotā franču skolotāja Semjuela Patī nostāju — viņš skolēniem stāstīja par vārda brīvību un rādīja pravieša Muhameda karikatūras. Skolotājam piektdien uz ielas nogrieza galvu. Uzbrucēju — 18 gadus vecu čečenu emigrantu no Krievijas — nošāva policija. Saistībā ar skolotāja slepkavību aizturēti 11 cilvēki, to skaitā uzbrucēja ģimenes locekļi. 

Baltkrievijā pirmdien no ieslodzījuma uz mājas arestu pārcelti trīs opozīcijas pārstāvji. Lai arī spēka struktūras piedraudēja, ka izmantos kaujas ieročus, Baltkrievijā sestdien un svētdien turpinājās protesta gājieni pret diktatoru Aleksandru Lukašenko. Sestdien Minskā notika sieviešu gājiens, bet svētdien 30 tūkstoši izgāja Partizānu gājienā.

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska, kas patvērusies Lietuvā, izvirzīja trīs punktu ultimātu diktatoram Lukašenko: jāpaziņo par atkāpšanos, pilnībā jāpārtrauc vardarbība ielās, jāatbrīvo visi politieslodzītie. Ja tas netiks izdarīts līdz 25. oktobrim, «visa valsts izies miermīlīgās demonstrācijās un 26. oktobrī sāksies vispārējais streiks». Viņa arī mudinājusi drošības struktūru darbiniekus «pāriet tautas pusē» līdz 25. oktobrim.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu