Par nesamērīgo nodokļu slogu • IR.lv

Par nesamērīgo nodokļu slogu

4
Foto: Edijs Pālens, LETA

Atklātā vēstule – par plānoto negūto ienākumu aplikšanu ar VSAOI nodokļiem

Reaģējot uz Labklājības ministrijas rīkoto apspriešanu par rosinātajām nodokļu izmaiņām, paredzot aplikt ar VSAOI no minimālās algas, un kā tas ietekmēs NVO sektoru, sniedzam atzinumu no kultūras nozares NVO: Latvijas Radošo savienību padomes un Laikmetīgās kultūras NVO asociācijas.

Novērtējam valdības virzītās likumu izmaiņas, lai visi Latvijas iedzīvotāji būtu sociāli apdrošināti. Tomēr aicinām virzīt šīs izmaiņas ar apdomu. Jo uz papīra tas izklausās labs solis – ikvienam veikt VSAOI vismaz no minimālās algas. Bet aplikt personas ar nelieliem ienākumiem vai vispār bez ienākumiem ar 170 eiro nodokli, uzliekot tām par pienākumu pašām sagādāt šo naudu, atraujot no savas un savu ģimeņu jau tā pieticīgās iztikas, nepadarīs šo personu dzīvi labāku.

Šāda politika neatbilst demokrātiskas valsts principiem, bet ir atkrišana feodālismā un dzimtbūšanā, kad ikvienam ir pienākums samaksāt nodevas, neatkarīgi no apstākļiem.

Ja atmet neticamo domu, ka valdības partijas tīšām vēršas pret trūcīgiem iedzīvotājiem, tad šādai valdības politikai – aplikt ar nodokļiem par negūtiem ienākumiem – izskaidrojums varētu būt vienīgi tāds, ka Finanšu ministrijas rīcībā ir fakti, ka visi cilvēki ar zemiem ienākumiem patiesībā slēpj savus lielos ienākumus, un tagad tie tiks rekvizēti sociālā taisnīguma vārdā.

Runājot par profesionālās kultūras jomu, liela daļa finansējuma un attiecīgi radošo personu ieņēmumu nāk pastarpināti caur valsts budžeta dotācijām kultūras institūcijām un Valsts kultūrkapitāla fondam (VKKF), ir pārbaudāmi Kultūras ministrijas budžeta datos un VID datos. Aplikšana ar obligātām VSAOI iemaksām, vienlaikus nesniedzot skaidras garantijas, ka šo naudu būs iespējams nopelnīt, padarīs trūcīgas radošas personas (= ieņēmumi mazāk par 500 eiro mēnesī) vienīgi sociāli mazāk nodrošinātas, tās būs spiestas doties pelēkajā zonā vai pilnībā atteikties no jebkādas radošas darbības.

Pastāv lieli riski, ka valdības virzītās nodokļu reformas būtiski pasliktinās tieši trūcīgo un maznodrošināto radošo personu situāciju. Šādas personas, tipiski, ir pašnodarbinātas, atrodas daļējā nodarbinātībā, gūst neregulārus ienākumus no projektiem un dažādos nodokļu maksāšanas režīmos. Līdz šim mēnešos, kad ienākumi nepārsniedza minimālo algu (430), pašnodarbinātas personas neveica VSAOI iemaksas. Iecerēts, ka turpmāk VSAOI iemaksas būtu veicamas arī mēnešos, kad nav klientu vai citu peļņas avotu, un ienākumi noslīd zem minimālās algas vai to nav vispār. Bet atšķirībā no citiem darba ņēmējiem pašnodarbinātai personai nav darba devēja, kas nodrošinātu atalgojumu “tukšajos mēnešos”, tā arī nevar pretendēt uz bezdarba pabalstu kā parasts nodarbinātais.

Ir arī daudzas citas praktiskas situācijas, kas nav pietiekami pārdomātas, kur pēc grozījumiem var iestāties sliktāka situācija tieši personām ar maziem ienākumiem. Piemēram, nodokļu reformā paredzētais, ka personai, kas ir vienlaikus pašnodarbinātais un darba ņēmējs, ja personas VSAOI par mēnesi nesasniedz 170 eiro, trūkstošo starpību proporcionāli segs darba ņēmējs un pašnodarbinātais. Uz papīra tas izskatās solidāri. Taču praksē ir liels risks, ka darba ņēmēji pārtrauks un neveidos attiecības ar nepilnas slodzes darba ņēmējiem, baidoties no iespējamām neplānotām finansiālām sekām, ja darbinieks nav spējis atrast trūkstošo slodzi citur. Tas nozīmē, ka bezdarbniekiem būs vēl grūtāk atgriezties darba tirgū un valstij tas izmaksās daudz dārgāk nekā cerētie nodokļu ieņēmumi. Kultūras un arī izglītības nozarē tas attiecas, piemēram, uz lielu skaitu radošo personu, kas strādā daļējas slodzes darbu izglītības iestādēs – mūzikas skolās, mākslas skolās, augstākās izglītības iestādēs.

Ko darīt?

Ir apsveicama valdības vēlme risināt sociālas problēmas. Būtu apsveicami, ja konsultāciju procesā tiktu iesaistīta arī mērķgrupa un to pārstāvošās organizācijas, kas nav noticis.

Pirmkārt, taisnīgs risinājums būtu maksāt VSAOI nodokļus par gūtajiem ienākumiem. Atlikušo starpību līdz 170 eiro VSAOI minimālajām iemaksām sedzot valstij. Vai arī atstājot esošo situāciju ar neveiktām/nepilnām VSAOI iemaksām. Paraugoties uz prognozēto vecuma pensiju, kļūst skaidrs, ka nabadzīgi dzīvos gan persona, kas nav veikusi VSAOI, gan persona, kas veikusi VSAOI no minimālās algas. Tāpēc šī dzīšanās pēc VSAOI no minimālās algas nedrīkst kļūt pašmērķīga. Ir nepieciešams nodrošināt arī ienākumus, no kuriem VSAOI maksāt. Pašnodarbināto sektorā no tā, ka valdība paaugstina minimālo algu uz 500 eiro, nevienam ienākumi nepieaug.

Otrkārt, ir skaidrs, ka ilgtermiņā pārtikšana no autoratlīdzībām un sociālo iemaksu neveikšana ir problēma pašām radošām personām. Ir vajadzīgs ceļš ārā no šīs situācijas, kas vismaz kultūras nozarē izveidojusies jau deviņdesmitajos gados. Toreiz valsts finansējums kultūrai bija vēl trūcīgāks, un “radoša” pieeja atlīdzību izmaksai kļuva par de facto akceptētu, institucionāli un valsts budžeta plānošanas procesā atbalstītu soli. Ir nepieciešams noņemt vainu no mazo atlīdzību saņēmējiem, nevis sodīt tos ar nesamērīgu nodokļu piedziņu. Tāpēc, domājot par radošo personu sociālo aizsardzību, līdztekus nodokļu izmaiņām būtu nepieciešams arī kompensējošs valsts budžeta dotācijas piešķīrums gan Valsts kultūrkapitāla fondam, gan citām valsts kultūras institūcijām.

 

Cieņā

Laikmetīgās kultūras NVO asociācijas valdes locekle Maija Pavlova

Latvijas Radošo savienību padomes ģenerālsekretārs Haralds Matulis

Komentāri (4)

LOVE 25.09.2020. 18.10

Lūdzu, izlasiet šo liecību par to, kā Dr Sacre palīdz man atgriezties bijušajai mīļotajai Marijai. Atpakaļ pie manis, Marija ar mani izšķīrās divu iemeslu dēļ, pēc tam, kad bijusi attiecībās 2 gadus un dažus mēnešus, viņa sāka sūdzēties, ka esmu pārāk resna un es nevaru viņu apmierināt seksuāli, es biju neērti, tad viņa sarunājās ar draudzenes starpniecību, ar kuru es sazinājos ar Dr Sacre, kurš mani padarīja par perfektu vīrieti, viņš man sagatavoja dažas augu izcelsmes zāles, kas samazina tauku daudzumu un padara mani spēcīgu, ir vīrietis, un sagatavojiet arī dažas augu izcelsmes zāles dzimumlocekļa palielināšanai, man bija ļoti laba ķermeņa forma un 12 cm dzimumloceklis bez blakusparādībām, pēc dažiem mēnešiem es viņai piezvanīju, bet viņa atteicās atgriezties pie manis, bet es viņu ļoti mīlu, es ātri sūdzieties Dr Sacre par palīdzību, un viņš man palīdz un uzburt viņai burvestību un 12 stundu laikā viņa pārdomāja un atgriezās pie manis, un šodien mēs atkal esam laimīgi, ka viņai ir mīļākais, viņa mani tagad mīl vairāk nekā iepriekš, pateicoties visiem Dr Sacre, sazinieties ar Dr. Sacre, lai uzzinātu zemāk sniegto informāciju
E-pasts: [email protected]
WhatsApp numurs: +2349076034359
Es priecājos dalīties ar jums ar šo informāciju, un es zinu, ka tā kādam palīdzēs

Kristofers.

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 23.09.2020. 12.40

kultūra Latvijā ir kā galva bez ķērmeņa

jūs “radošie” dzīvojiet savu dzīvi uz mūsu rēķina un mēs ”neradošie” nodokļu maksātāji dzīvojam savu dzīvi uzturot ne tikai visu korumpēto, impotento valsts birokrātiju, sutenrismā dzīvojošos politiķus , bet arī vēl visus viņu kalpus – “radošos”

Lūk, lasu, ka Latvjas valsts pirviliģēs baltkrievus – lai pārceļas dzīvot un strādāt uz Latviju.
Cilvēki no 3. nabadzīgākās, netaisnīgākās , nelaimīgākās ES dalībvalsts ir aizmukuši – tad nu mekelē jaunus vergus, kurus tad drāzīs visi rindas kārtībā –

nē – esmu pret un kliedzu un kliegšu cik skaļi vien varēšu – nost ar liekuļu un blēžu uzturēšanu – nost ar netaisnību un meliem

0
0
Atbildēt

2

    lindab456 > Sskaisle 26.09.2020. 09.51

    Nodokļu politika ir tas instruments ar kuru valsts nosaka un veido to kopējo ietvaru un virzību, kādā valsts vēlas attīstīties. Šobrīd mēs runājam vienīgi par nodokļiem kā ieņēmumu avotu. Kas attiecas uz taisnīgumu, tad jāatceras, ka profesionālā darbība mākslas laukā nav rozēm kaisīta, tā ir ne tikai ērta, bet arī ar savām ēnas pusēm – kā nenormēts darba laiks, nefiksēti ieņēmumi, radošās krīzes, konjunktūra, sociālo garantiju iztrūkums, mazas pensijas u.c..
    Šķiet, šobrīd iezīmējas virziens uz šauru profesionālo elites mākslu un vispārēju mīļotāju- amatieru brīvā laika mākslu. Tiek pateikts, ka nacionālā kultūra, tāda, kāda tā ir pašreiz, ir pārāk dārga valstij, faktiski netiek novērtēta.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Češīras Kaķis > Sskaisle 24.09.2020. 18.48

    @Sskaisle
    Var jau nīgrā niknumā kliegt, ka radošie cilvēki ir “liekuļi un blēži”, taču uzskatīt, ka jāmaksā nodoklis no negūtiem ienākumiem, ir, maigi izsakoties, aplam.
    Turklāt ir vēl viena lieta: autoratlīdzību saņēmējam jeb, kā valsts uzskata, “pašnodarbinātajam”, nav iespēju saņemt slimības pabalstu. Kamēr cilvēks ir jauns un darba nespēja rodas tikai ikgadējo puņķu un šķavu sezonā, tikmēr jau vēl nekas, bet ko darīt, kad ir kāda nopietnāka saslimšana?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu