Balsis no Provodņika • IR.lv

Balsis no Provodņika

1
Mākslinieces Aleksandras Frederikas Krastiņas darbs Ir ziepes… Foto — Monta Tīģere
Edīte Tišheizere, žurnāla Ir teātra kritiķe

Izrāde Heda. Human ir tikai viens no piedāvājumiem kultūrtelpā Točka. Laikmetīgās mākslas vietā, kur gaida domubiedrus

Solīdāki cilvēki jābrīdina uzreiz: pirms tikt līdz kultūrtelpai Točka, iespējama maldīšanās, apkārtklīšana un žēlīga lūkošanās pēc iespējamiem virziena biedriem. Brīžiem patiesi var būt vajadzīgs gids, čičerone jeb ceļvedis, ko taču arī nozīmē vārds provodņik. Tāpēc no centra jāizbrauc ar krietnu laika rezervi. Taču sasniegtais galamērķis Sarkandaugavā ir pūliņu vērts! Brišana pa zāli un asfalta paliekām jau iedarbinājusi iztēli, un nav grūti domās novākt padomju piebūvējumus un atkritumus. 

Ievērojamā baltvācu arhitekta Edmunda fon Trompovska projektētais galošu un riepu fabrikas Provodņik ēku komplekss ir iespaidīgs industriālā mantojuma paraugs — jūgendstila funkcionalitātes skaistā simetrija gan fasādē, gan iekštelpās. Un, starp citu, fon Trompovskim ir vistiešākais sakars arī ar teātri — viņš projektējis gan Nacionālā teātra ēku (tolaik Pilsētas 2. jeb Krievu teātri), gan Latviešu amatnieku palīdzības biedrības ēku Lāčplēša ielā 25, kur kopš pagājušā gadsimta sākuma mituši vai visi spicākie latviešu skatuves mākslas kolektīvi.

No augusta beigām līdz 18. oktobrim Provodņik galveno ēku aizņēmusi Točka, kuras iniciatoriem un radītājiem, apvienībai PERFOrācija, ir mērķis ar ambīcijām un vērienu — piepildīt milzīgo namu ar laikmetīgu mākslu dažādās izpausmēs.

Ziepes — pandēmijas zelts

Trīs stāvus aizņēmuši jaunie un topošie mākslinieki. Amplitūda gandrīz bezgalīga. No milzīgām pelēku toņu ainavām, kuras, tuvāk ieskatoties, izrādās datorprogrammas nullītes un vieninieciņi, līdz skarbām ubagu skulptūrām, akustiskiem objektiem un instalācijām.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu