Populisma idiotisms • IR.lv

Populisma idiotisms

1
Pauls Raudseps

Vācija lielā mērā veiksmīgi tikusi galā ar patvēruma meklētāju pieplūdumu

Pirmdien, 2020. gada 31. augustā, e-pasta ziņu apkopojumā parādījās virsraksts: «Ekstrēmisti Vācijā cenšas triecienā ieņemt Reihstāgu.» Kas tas tāds? E-pasts no pagājušā gadsimta 30. gadiem?

Tik traki šobrīd nav. 1932. gadā Hitlera paramilitārās organizācijas Sturmabteilung — «triecienvienības» — rindās bija 400 000 «brūnkreklu», fīrera privātā armija. Ja tā būtu tolaik vēlējusies ieņemt Reihstāgu, diezin vai policija būtu spējusi to apstādināt.

Berlīnē notikumi bija daudz haotiskāki un stihiskāki. Vācijas galvaspilsētā sestdien pulcējās gandrīz 40 000 cilvēku no visas valsts, lai protestētu pret Covid-19 pandēmijas ierobežojumiem. Pūli veidoja raibs īpatņu, ezotēriķu un vienkārši kreņķīgu vāciešu mikslis, taču redzama loma tajā bija arī labējiem ekstrēmistiem, kuri vicināja Vācijas impērijas melnbaltsarkano karogu, un protestus aktīvi atbalstīja galēji labējā partija Alternative für Deutschland jeb AfD. Sestdienas pievakarē sapulcējušies mītiņam Vācijas parlamenta priekšā, Corona dumpja dalībnieki pēkšņi pamanīja, ka apkārtnē vairs nav gandrīz neviena kārtības sarga. Uz skatuves uzkāpa kāda pašpasludināta dziedniece un paziņoja: «Mēs esam uzvarējuši!» Sekoja vairāku simtu demonstrētāju mešanās augšā pa kāpnēm uz Reihstāga ieeju, kuru sargāja tikai trīs policisti. Tomēr durvis pūlis neielauza, vienkārši izmantoja iespēju pavicināt karogus un pafilmēt ar telefoniem. Drīz vien bija klāt specvienības, kuras pūli izklīdināja. Dienas gaitā tika aizturēti ap 300 cilvēku, to skaitā 200 no labējo ekstrēmistu organizācijas Reichsbürger, kas Krievijas vēstniecības priekšā apmētāja policiju ar akmeņiem un pudelēm.

Vācijas vadošo partiju vadītāji un ministri visi kā viens nosodīja uzlidojumu parlamentam, valsts prezidents Šteinmeiers to nosauca par «nepanesamu uzbrukumu mūsu demokrātijas sirdij».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu