Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Vācijas armijas neatliekamās palīdzības mediķi ieved krievu opozicionāru Alekseju Navaļniju Berlīnes Charite klīnikā 22. augustā. Foto — AFP/LETA


Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, iespējams, ticis saindēts, pirmdien pēc viņa izmeklēšanas paziņoja Berlīnes Universitātes klīnikas Charite pārstāvji. Slimnīca nenosauc konkrētu vielu, ar ko Navaļnijs varētu būt saindēts, taču tā piederējusi pie nervus paralizējošo vielu grupas. Mediķi uzskata, ka viņa dzīvībai briesmas pašlaik nedraud. Navaļnijs uz Vāciju tika evakuēts sestdien pēc iespējamās saindēšanās Sibīrijas pilsētā Omskā. Uz Vācijas kancleres Angelas Merkeles aicinājumu Maskavai izmeklēt Navaļnija saindēšanos Kremlis atbildēja, ka neredz nepieciešamību. Navaļnijs atmasko Krievijas varas pārstāvju korumpētību.

Eiropas Savienība neatzīst Aleksandru Lukašenko par Baltkrievijas prezidentu un aicināja sarīkot jaunas vēlēšanas. ES arī sola sankcijas pret baltkrievu ierēdņiem, kuri ir atbildīgi par vēlēšanu rezultātu viltošanu un par nežēlīgo izrēķināšanos ar protestētājiem. Latvija un Igaunija piektdien vienojās par individuālu sankciju ieviešanu pret Baltkrievijas amatpersonām, bet Lietuva savā sankciju sarakstā iekļāva 32 Baltkrievijas amatpersonas, to skaitā Lukašenko.

Vienā no lielākajām protesta demonstrācijām pret Aleksandru Lukašenko un prezidenta vēlēšanu viltošanu Minskā svētdien, 22. augustā, piedalījās aptuveni 100 tūkstoši cilvēku. Protesti pret rezultātu viltošanu un milicijas nežēlīgo apiešanos — miruši jau seši cilvēki — notiek jau vairāk nekā divas nedēļas. 

Pirmdien tika aizturēti divi Baltkrievijas opozīcijas koordinācijas padomes locekļi, bet citi, to skaitā koordinācijas padomes locekle, Nobela prēmijas laureāte Svetlana Aļeksijeviča izsaukta uz pratināšanu lietā par «valsts varas sagrābšanu». Opozīcija aicināja iedzīvotājus atsaukt dažādu līmeņu deputātus, lai vara ar viņiem sāktu dialogu. Tikmēr pirmdien Viļņā opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska tikās ar ASV valsts sekretāra vietnieku Stīvenu Biganu, kurš teica, ka ASV Baltkrievijas politiskajos procesos neiejauksies. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu