Korupcijas citadele • IR.lv

Korupcijas citadele

KNAB darbinieki pēc kratīšanas bijušā Rīgas mēra Nila Ušakova dzīvesvietā Mežaparkā pērn 30. janvārī. Foto — LETA
Indra Sprance

29 ar korupciju saistīti kriminālprocesi — tāds ir Rīgā desmit gadus valdījušās Saskaņas un Gods kalpot Rīgai mantojums, kas Latvijas galvaspilsētu ļauj saukt arī par korupcijas citadeli

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki Rīgas domē vai tās struktūrvienībās pēdējā desmitgadē viesojušies bieži. Tik bieži, ka saskaitīt grūti. KNAB apkopojums atgādina — kopš 2009. gada jūlija, kad domē saimniekot sāka Saskaņas līderis Nils Ušakovs un viņa partneri, par pārkāpumiem Rīgas pašvaldībā vai tās struktūrvienībās ierosināti 29 kriminālprocesi. Vairums šo lietu gan ir nelielas, salīdzinot ar pēdējos divos gados ierosinātajiem kriminālprocesiem, kuros zem lupas nonākušas augstākā līmeņa amatpersonas pašvaldības struktūrvienībās vai uzņēmumos Rīgas Satiksme, Rīgas Karte un Rīgas Tūrisma attīstības birojs.

Tiesā ir nonākusi lielākā daļa jeb 17 no ierosinātajiem kriminālprocesiem, bet tikai sešos tiesvedība šobrīd ir pabeigta un stājušies spēkā sodi — pārsvarā tie ir nosacīti cietumsodi, vienā gadījumā 70 stundu piespiedu darbs. Savukārt seši kriminālprocesi ir izbeigti pierādījumu trūkuma dēļ, četros aktīvi turpinās KNAB izmeklēšana, bet vēl viens ilgstoši iestrēdzis prokuratūrā.

Kukuļos desmitiem miljonu

Rīgas domes Satiksmes departamentā KNAB šo gadu laikā viesojies trīs reizes. Viens kriminālprocess ierosināts 2012. gadā par kukuļņemšanu sabiedrisko pārvadājumu iepirkumā, otrs par līdzīgu tēmu 2013. gadā, bet trešais 2016. gadā — par dokumentu viltošanu Barona ielas atjaunošanas laikā Rīgā. Divi no šiem kriminālprocesiem joprojām atrodas tiesā, 2013. gadā ierosinātā lieta izbeigta pierādījumu trūkuma dēļ.

Saistībā ar Rīgas pašvaldības uzņēmumā Rīgas Satiksme (RS) notiekošo KNAB ierosināti divi kriminālprocesi, bet pēdējā — 2018. gadā ierosinātajā — iespējamie kukuļu apmēri sit pušu korumpantu tāmes visās citās domes struktūrvienībās. Kratīšanas šajā lietā notikušas arī tobrīdējā Rīgas mēra Ušakova un vicemēra Amerika (Gods kalpot Rīgai) dzīvesvietās. Var teikt, ka tieši šis milzīgais korupcijas skandāls sašūpoja agrāk tik stabilo «varas vertikāli» Rīgā, liekot koalīcijas līderiem steigā kandidēt Eiroparlamenta vēlēšanās un atstāt iesildītos domes vadības krēslus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu