FOTO: Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas beidzas ar masu protestiem pret Lukašenko • IR.lv

FOTO: Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas beidzas ar masu protestiem pret Lukašenko

Pēc vēlēšanām Minskā sākās masveida opozīcijas miermīlīgi protesti pret vēlēšanu rezultātu viltošanu. Protestētājs ar Baltkrievijas karogu pirms OMON vienības kaujiniekiem, kuriem bija dota pavēle Minskā ieviest kārtību. Foto: EPA/Scanpix

Baltkrievijā svētdien notika prezidenta vēlēšanas, pēc kurām valstī sākās masu protesti. Vēlēšanās piedalījās apmēram 80% balsstiesīgo pilsoņu. Oficiālie balsotāju aptaujātāji paziņoja, ka pašreizējais prezidents Aleksandrs Lukašenko, kas ir amatā jau 26 gadus, saņēmis 80% balsu. Opozīcijas aptaujas rāda, ka prezidenta galvenā konkurente Svetlana Tihanovska ieguvusi līdz pat 70%, bet Lukašenko – tikai 16%.

Tihanovska pirmdien paziņoja, ka ir vēlēšanu uzvarētāja un rosināja Lukašenko sākt pārrunas, raksta portāls Meduza. Savukārt Krievijas prezidents Vladimirs Putins apsveicis Lukašenko ar uzvaru vēlēšanās.

Pēc iecirkņu slēgšanas daudzviet sākās sadursmes starp protestētājiem un miliciju. Līdz balsošanas noslēgumam tūkstoši cilvēku nebija paguvuši nobalsot. Baltkrievijas policija, liekot lietā trokšņa granātas un ūdens lielgabalus, izklīdināja protestus. Viens protestētājs zaudējis dzīvību, bet vairāki desmiti ievainoti, pirmdien pavēstīja Baltkrievijas cilvēktiesību centrs Vjasna. Dzīvību zaudējis kāds gados jauns vīrietis. Protestētājam savainota galva, kad viņam uztriecies policijas auto. Mediķi ievainotā dzīvību nav spējuši izglābt.

Protestu apspiešanas gaitā visā valstī aizturēti vismaz 213 cilvēki. Minskā aizturēti vismaz 110 cilvēki – vismaz 40 vēlēšanu iecirkņos vai tiem līdzās un 70 opozīcijas protestu gaitā, paziņoja Vjasna. Pārējie aizturēti citās Baltkrievijas pilsētās.

Minskas centrā protestētāji pulcējās līdzās piemineklim, kur bija izvietoti vairāki simti specvienību policistu ar vairogiem. Policija protestētāju pūlī raidīja trokšņa granātas un tad devās demonstrantu virzienā, lai tos izkliedētu. Daudzi protestētāji laukumu pameta bēgot, bija redzams radio Brīvība video tiešraidē.

Pēc vairākām stundām, kuru gaitā situācija bija haotiska, Iekšlietu ministrija paziņoja, ka “policija kontrolē situāciju”, vēsta oficiālā ziņu aģentūra Belta. Policija pret pamatā gados jaunajiem protestētājiem pielietoja pārmērīgu spēku, sacīja cilvēktiesību aktīvistu organizācijas Vjasna vadītājs Aless Bjaļackis. “Policija reaģēja ar neproporcionālu bardzību, liekot lietā visu spēku,” viņš sacīja ziņu aģentūrai AFP.

Minskā un citās valsts pilsētās svētdienas vakarā sākoties protestiem, Tihanovska aicināja uz mieru un mudināja drošības struktūras atturēties no vardarbības. “Es vēlos atgādināt policijai un armijai, ka viņi ir daļa no mūsu sabiedrības,” sacīja opozīcijas kandidāte. “Es zinu, ka Baltkrievijas tauta rīt pamodīsies jaunā valstī.”

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija Amnesty International pirmdien pavēstīja, ka tās darbinieki Minskā redzējuši “sešu trokšņa granātu pielietošanu un to, kā pūlī tiek raidīti šāvieni (visticamāk, gumijas lodes)”.

Sestdien un svētdien Baltkrievijā bija ierobežota piekļuve internetam, varasiestādes aizturēja desmit Tihanovskas štāba pārstāvjus.

Pirms vēlēšanām internetā publicēts “balsu skaitīšanas mēģinājums”, kurā kāda vēlēšanu iecirkņa komisija Minskā gatavojas viltot rezultātus. Minskā un citās pilsētās balsošana notika pastiprinātas drošības apstākļos, galvaspilsētas virzienā pārvietojušās armijas vienības. Vēlētāji bija ļoti aktīvi arī Latvijā, pie Baltkrievijas vēstniecības Rīgā bija izveidojusies balsotāju rinda.

(papildināta no 2.rindkopas)

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu