Kopmaņa Šmita cements • IR.lv

Kopmaņa Šmita cements

Šmita cementa fabrikas korpusi 19. un 20. gs. mijā Podragā
ingus Bērzons

Laikabiedri Karla Šmita cementa fabriku Podragā sauca par «visu Krievijas cementa fabriku māti», un tiešām — Baltijā un cara impērijas Eiropas daļā neviena nozīmīga būve neiztika bez viņa produkcijas

Izveidota vietā, kur krustojas Daugavgrīvas un Podraga iela, vēsturiskā Šmita cementa fabrika, mainot nosaukumus, pastāvēja vairāk nekā simt gadu un beidza savu eksistenci 1993. gadā kā Rīgas Cementnieks. No fabrikas korpusiem nav saglabājies nekas. Taču 1867. gadā tas bija pirmais portlandcementa ražošanas uzņēmums Krievijas impērijā. 

Var tikai apbrīnot dibinātāja Karla Kristofa Šmita (1822—1891) intuīciju un uzņēmību, arī spītību, izkopjot perspektīvu rūpalu, par kura niansēm tolaik daudziem bija tikai aptuvena nojausma. Ne jau velti 20. gadsimta sākumā Šmitu un viņa uzņēmumu uzskatīja par 19. gadsimta Rīgas industrializācijas sākuma simbolu.

Veiksmes un neveiksmes

Karls Kristofs Šmits piedzima 1822. gada 22. augustā Jaunpilī, toreiz Noienburgā. Viņa vecāki bija brīvi ļaudis ar ierobežotu rocību. Kad zēns paaugās, viņu nosūtīja mācībā uz Rīgu pie kāda tirgotāja. 

Viņš vispirms bija bodeszellis, tad iekārtojās darbā pie koktirgotāja. Vēlāk tika atzīts, ka puisim no sākta gala piemitusi teicama konjunktūras izjūta. 1852. gadā Torņakalnā, Jelgavas ielā, Šmits jau bija iekārtojis eļļas spiestuvi. Sekmējās tīri labi. Taču 1853. gadā sākās Krimas karš, Baltijas jūru bloķēja angļu karakuģi — izejvielas un preces vairs nevarēja ne pievest, ne izvest. Ko darīt uzņēmējam? Paskatījies, ka apkārt saradies daudz karavīru, kam vajadzīga maize, Šmits strauji pārprofilēja eļļas spiestuvi par dzirnavām, kas apgādāja ar miltiem Krievijas armiju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu