Kāds Latvijas tēls palīdzēs ekonomikai? • IR.lv

Kāds Latvijas tēls palīdzēs ekonomikai?

Raiņa nenovecojošie vārdi. Foto: Zane Bitere, LETA
Kaspars Bērziņš, viespētnieks Pekinas Tehnoloģiju institūtā, #esiLV domubiedrs

Ik pa brīdim tiek veidots jauns “Latvijas tēls”. Mēs esam bijuši Magnētiskā Latvija, Zeme, kas dzied, Izbaudi lēnām!, tagad arī Priekšā līknei! un Dzimis Latvijā.

Šo kampaņu mērķis ir bijis ārzemniekos radīt interesi par Latviju. Doma pareiza – valsts tēls ietekmē, vai tajā tiks investēts, vai uz turieni ceļos, vai pirks ražojumus. Taču šie tēli nav bijuši īsti veiksmīgi.

Viens iemesls – tie ir vai nu labi skanoši, bet pārlieku abstrakti, bez satura, vai arī balstīti mūsu pašu priekšstatos par to, kas ir svarīgi, taču pasaules ekonomiskajās aprindās reakcija uz tiem ir “Nu un?…”.

Otrs – šie “tēli” ir kalpojuši vienas institūcijas tā brīža mērķim. Tie ir maz ietekmējuši citu institūciju darbu un nekādi nav bijuši saistīti ar valsts un sabiedrības skatu uz nākotni. It kā marketinga nodaļa būtu strādājusi citā dimensijā nekā pārējais uzņēmums.

Veiksmīgs Latvijas ārējais tēls būs veiksmīgs tikai tad, ja tas būs patiess – ja tas atbildīs “iekšējam” – mūsu pašu izpratnei par to, kas ir Latvija, kas esam mēs un kas gribam būt.

Šajā ziņā labāks potenciāls ir LIAA jaunajai kampaņai Priekšā līknei!. Šāda veida ziņa kaut ko izsaka pārējai pasaulei, ir pilna ar enerģiju un labs, realitātei atbilstošs pamats, uz kura var būvēt mūsu pašu skatu par Latviju un lepnumu par to. “Mēs esam maza valsts, bet spējam izdarīt kaut ko ātrāk un labāk nekā visa pārējā pasaule. Apsteigt ne vien Covid-19 līkni, bet arī pasaules attīstības līknes citos rādītājos un jomās, un būt vienu ceļa līkumu priekšā pārējiem.”

Šāds tēls vislabāk atbilst mūsu ekonomikai un tās iespējām. Mums nav bezgalīgi daudz resursu un darbaspēka, un pieredzes masu tirgu iekarošanai. Mūsu veiksmīgākais eksports ir un būs ļoti specifiski, sarežģīti risinājumi, ko izmanto citas firmas savā ražošanā vai produktos.

Specifiskajos risinājumos mūsu uzņēmumi spēj apsteigt pasauli – gan saprotot klientu vajadzības, gan inovatīvi un praktiski izdomājot risinājumu, gan rūpīgā un pacietīgā darbā panākot augstas kvalitātes produktu vai pakalpojumu, un veidot uzticamas ilgtermiņa attiecības. Mēs varam būt gudri, elastīgi un ātri.

Apsteigt pasauli ir laba vīzija visai Latvijai – mēs varam būt tauta ar izcilu izglītību, ar izciliem speciālistiem, zinātni un uzņēmumiem mūsu stiprajās jomās, ar izcilu valsti – kompetentu, palīdzošu, ātru un elastīgu, ar kvalitatīvu dzīves vidi un infrastruktūru, ar labiem publiskajiem pakalpojumiem.

Patiesībā, šī ir mūsu vienīgā attīstības iespēja. Mums nav ne dārgu dabas resursu, ne darbaspēka miljonu, ne neizsmeļama kapitāla, uz kā būvēt pārticību. Mēs varam būt izcili cilvēki. Un valsts, kas palīdz būt izciliem.

Pirmkārt, tas nozīmē attīstīt izcilu izglītību. Patiesībā tā ir mūsu visvieglākais ceļš uz pārticību. Jo tikai ar izciliem absolventiem Latvija var kļūt par pasaules līmeņa talantu zemi, tikai ar tiem mūsu uzņēmumi un valsts var apsteigt pasauli. Tāpēc Latvijas skolām jābūt blakus Singapūrai, Honkongai un Ķīnas lielajām pilsētām, un ne zemāk par igauņiem.

Tas arī nozīmē palīdzēt mūsu uzņēmumiem kļūt no labiem praktisko risinājumu veidotājiem par jaunu zināšanu radītājiem, aktīvi ieviešot jaunākos pasaules atklājumus. Šaurās jomās, bet apsteidzot visu pasauli.

Visbeidzot, tas nozīmē strauji attīstīt Latvijas zinātni. Ne visās jomās, kā akadēmiķiem patiktu, bet virzienos un tēmās, kur mūsu uzņēmumi ir spēcīgi. Palīdzot tiem kļūt par zināšanu radītājiem. Šauri, bet priekšā pārējiem.

Kvalitatīvs darbs, radošs, ar pasaules vērienu, un izcila izglītība – šīs ir arī divas galvenās lietas, kas mazinās talantīgo jauniešu aizbraukšanu. Tās arī vērtēs Latvijas diaspora, domājot par atgriešanos un savu bērnu nākotni, un pasaules talanti, kas apdomā karjeru Latvijā.

Ir īstais moments šāda veida iekšējam un ārējam Latvijas tēlam. Mēs esam sapratuši, ka spējam pāris jomās būt vislabākie pasaulē. Tam jākļūst par sabiedrības un valsts attīstības vadmotīvu un par pamatu praktiskajiem lēmumiem. Vērtējot – kur un kā mēs varam apsteigt pasaulei, un kā ar to celt mūsu labklājību. Gan valsts, gan ikviens pats.

Mēs varam būt mazi, izcili un lepni. Kas saprot pasauli un māk tai piedāvāt modernākas un kvalitatīvākas lietas nekā citi. Sabiedrība un valsts, kas mums ikkatram palīdz apsteigt pārējo pasauli, lai ko mēs darītu un lai kur atrastos. Tauta un valsts, kas rada talantus.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu