Brīvajā laikā • IR.lv

Brīvajā laikā

Aizkapa dzīve

Marina Abramović: After Life
26. septembrī bija ieplānota pasaulē slavenākās performanču mākslinieces Marinas Abramovičas izstādes atklāšana Karaliskajā mākslas akadēmijā Londonā. Pandēmijas dēļ izstāde pārcelta uz mazliet vēlāku laiku, un rīkotāji lūdz sekot paziņojumiem akadēmijas mājaslapā.
Izstāde būs atskats uz 73 gadus vecās mākslinieces 50 gadus ilgo karjeru — fotogrāfijas, videoieraksti, instalācijas un performances, kuras atkārtos gados jaunāki mākslinieki. Kā zināms, Abramoviča regulāri met izaicinājumu sava ķermeņa fiziskajām un psihiskajām spējām, aicinot tajā iesaistīties skatītājus. Piemēram, 1974. gadā performancē Rhythm 0 viņa aicināja klātesošos brīvi mijiedarboties ar mākslinieci un kādā brīdī pie viņas galvas tika pielikts pielādēts ierocis. Savukārt 2010. gadā performancē The Artist Is Present viņa mudināja apmeklētājus izzināt savas emocijas, vienkārši sēžot un klusējot iepretim māksliniecei.
Abramoviča ir viena no Londonas izstādes kuratorēm un piedalīsies dažādās diskusijās.
Royalacademy.org.uk

Ietinēji


Christo and Jeanne-Claude. Paris!
Pēc bulgāru izcelsmes mākslinieka Kristo (84) nesenās aiziešanas mūžībā nerealizēta paliks viņa iecere audumā ietīt Parīzes Triumfa arku. To bija ieplānots darīt šogad, bet Covid-19 pandēmijas dēļ tas tika pārcelts uz nākamā gada rudeni.
Visu radošo mūžu Kristo darbojās tandēmā ar sievu Žannu Klodu (1935—2009). Abu ambiciozākais un slavenākais projekts bija dažādu ēku un objektu ietīšana audumā: Bernes kunsthalle, 2,4 km gara okeāna piekraste Sidnejā, Berlīnes Reihstāgs, Jaunais tilts (Pont Neuf) Parīzē un citi objekti.
Mākslinieku darbu retrospekcija tagad apskatāma Pompidū centrā Parīzē līdz 20. oktobrim. Biļetes (14 eiro) rezervējamas internetā, izvēloties precīzu izstādes apmeklējuma laiku.
Centrepompidou.fr

Ieliec somā

 

Tuck Bike
Pēdējos gados bijuši dažādi interesanti salokāmo velosipēdu risinājumi, piemēram, elektriskais divritenis GoCycle GXi vai elektriskais skūteris HiMo H1. Taču britu izgudrotājs Alekss Animašauns radījis velosipēdu Tuck Bike, kuram ir salokāmi pat riteņi. Tas sver tikai 14 kg, un salocītā veidā velosipēda parametri ir 61 x 83 x 37 cm, tātad ieliekams vidēja izmēra ceļasomā.
Šobrīd Animašauns aktīvi veic pirmā prototipa izmēģinājumus, bet septembrī pūļa finansējuma platformā Kickstarter sāks naudas vākšanu ražošanai: investori automātiski kļūs par pirmajiem jaunā produkta pircējiem.
Tuckbike mājaslapā var pierakstīties jaunumiem, lai saņemtu ziņu, kad sāksies Kickstarter kampaņa.
Tuckbike.com

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu