Citāds atvaļinājums • IR.lv

Citāds atvaļinājums

Zīmējums — Freepik
Ilze Vītola


Konsultē Anda Gaitniece-Putāne, darba un organizāciju psiholoģe, konsultatīvā psiholoģe, supervizore

Kā atpūsties, kad nevaram doties tālos ceļojumos

Atvaļinājums, kas ieplānots vairākus mēnešus iepriekš, tuvojas, bet skaidrs — lavierēšanas pa Toskānas olīvkoku birzīm nebūs. Tad rodas jautājums, vai maz vērts ņemt brīvdienas? 

Psiholoģe Anda Gaitniece-Putāne uzsver, ka atvaļinājums ir nepieciešams, jo sen pierādīts — ilgstoši strādājot bez garākas atpūtas, mēs kļūstam neproduktīvi. «Cilvēka nervu sistēma ir ieprogrammēta tā, ka pēc ilgākas koncentrēšanās vajag brīdi atelpas. Šādi mēs funkcionējam arī lielākā laika griezumā, tāpēc pastāv nedēļas nogales un, galu galā, garāki atvaļinājumi.»

Ceļošana kā ieradums

Protams, varam atvaļinājumu pārcelt, tomēr psiholoģe uzskata, ka tas nebūtu prātīgi. Nav zināms, kā situācija attīstīsies, un veselīgāk, protams, ir dzīvot «šeit un tagad». «Nav vērts dzīvot ilūzijās, ka pandēmija mani neskar. Un nedrīkst arī ļaut bailēm sevi paralizēt, jo baidīšanās bloķē adaptēšanos, radošu risinājumu meklēšanu, un no tā atkarīgs, cik kvalitatīvi dzīvosim šobrīd.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu