Noasa šķirsts no Smiltenes • IR.lv

Noasa šķirsts no Smiltenes

Aigars Lauzis un Kobe. Uzņēmuma mājaslapā sunene pa jokam iekļauta darbinieku komandā kā drošības dienesta vadītāja. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Aigars Lauzis (39) bija iedomājies, ka ainavu dizainera karjera būs kā brīvbiļete dzīvei dažādās valstīs. Četrus gadus braucot ar velosipēdu no Londonas līdz Tokijai, izsapņoja riteni-amfībiju un tomēr atrada ceļu uz mājām. Tagad latvieša izgudrojums pamanīts visā pasaulē

Ko jūs iegūstat, ja sakrustojat trīsriteni, laivu un mazu mājiņu? — datora ekrānā laikraksta USA Today mājaslapā jautājumu uzdod labi nostādīta vīrieša balss. «Tas nav joks. Latviešu ainavu arhitekts Aigars Lauzis to ir izdarījis, viņa Z-Triton apvieno visas šīs lietas.»

Pāris dienas agrāk ar līdzīgu rullīti klajā nāca vācu žurnāls Der Spiegel, un Aigars saprata: maisam gals ir vaļā. «Der Spiegel ir uztaisījis produkta video, pēc kura mūs jau uzmeklē pasūtītāji Vācijā, toties amerikāņi to ir uztvēruši kā for fun — vienkārši priekam,» smaida autors. 

Mūsu tikšanās brīdī pagājušās nedēļas nogalē pār viņa izgudrojumu gāzusies pozitīvu komentāru lavīna. Aprīļa pirmajā pusē par to ziņoja mediji no Indonēzijas līdz Dānijai, Spānijai un Portugālei. Trāpījums laikmeta pulsā! Der Spiegel arī uzsvēra, ka izolācijas apstākļos latvieša izveidotā amfībija ir ideāls veids, kā ceļot ģimenēm.

«Nulles čalis» pasaulē

Zeltiņi ir apdzīvota vieta Smiltenes pievārtē, un tāds ir arī Aigara Lauža ģimenes ārpilsētas rezidences nosaukums. Tieši tāpat, tikai bez mīkstinājuma zīmes, Lauzis nodēvējis savu jaunuzņēmumu. Bet viņa konstruētā amfībija, kas tik ļoti iepatikās žurnālistiem, pilnā vārdā godājama Zeltini-Triton.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu