Visdārgāko datu banka • IR.lv

Visdārgāko datu banka

Datamed līdzīpašnieks Normunds Ančupāns ar dēlu Rūdolfu. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Jau pirms vairāk nekā desmit gadiem Datamed izveidoja «banku» jeb informācijas sistēmu, kurā uzglabāt miljoniem medicīniskās diagnostikas izmeklējumu. Viens no īpašniekiem Normunds Ančupāns stāsta, kā šī sistēma palīdz glābt dzīvības

Vairākas nedēļas mums Latvijā bija ierobežota pieeja ambulatorajiem pakalpojumiem, jaunā koronavīrusa epidēmijas dēļ slimnīcās bija atceltas visas plānveida operācijas, konsultācijas un izmeklējumi. Informācijas tehnoloģiju uzņēmumam Datamed, kas specializējies medicīniskās diagnostikas jomā, ienākošo datu apjoms samazinājās par 40%. Taču uzņēmums izstrādājis pilnīgi jaunus pakalpojumus, kas izrādījušies vajadzīgi.

Vispirms Datamed izstrādāja platformu attālinātajām konsultācijām. Būsim godīgi, ir situācijas, kurās ārstam, lai izrakstītu zāles labi pazīstamam pacientam, nav obligāti viņš jāizmeklē. Bet, kad kļuva skaidrs, ka Covid-19 testus veic vairākās laboratorijās, bet centralizētas datubāzes nav, Datamed piedāvāja savienot laboratoriju informācijas sistēmas. Tagad gan laboranti, gan mediķi, gan pacienti no saviem datoriem var piekļūt vajadzīgajiem testu rezultātiem. Kā saka viens no uzņēmuma īpašniekiem un vadītājiem Normunds Ančupāns, krīze ir iespēju laiks.

Viena «banka», daudz seifu

Kopš 12. marta, kad valstī tika izsludināta ārkārtas situācija, Datamed darbinieki strādā no mājām. Divu mēnešu laikā atklājies, ka tā var gan vairāk izdarīt, gan labāk izrunāties ar kolēģiem. Normunds stāsta, ka darbs attālināti tik labi sokas, ka viņš ar kolēģiem apsver iespēju samazināt biroja telpas. Lai tās paliek tikai kā tikšanās vieta. 

Covid-19 krīze uzņēmumam ir lielais pārmaiņu laiks. Martā tā programmētāji radīja platformu, lai mediķi varētu pacientus konsultēt attālināti. Mēneša laikā, kopš pieejamas attālinātās konsultācijas, tās izmantotas vismaz 400 reižu. «Nav liels skaitlis, bet pirms mēneša bija nulle, tātad 400 ir daudz,» saka Normunds. «Ceram, ka pacienti ar laiku sapratīs — ir situācijas, kurās viņi var saņemt ārsta konsultāciju attālināti. Ne tikai Covid-19 inficēšanās riska dēļ, bet arī praktisku apsvērumu dēļ — tiek ietaupīts laiks un ceļa izdevumi. Domāju, šādam risinājumam ir nākotne.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu