«Viegli nebūs nevienam» • IR.lv

«Viegli nebūs nevienam»

12
Ruta Zilvere. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Sociālās politikas eksperte Ruta Zilvere aicina domāt par universālā pamatienākuma nodrošināšanu neaizsargātajām sabiedrības grupām un uzskata, ka nebija pareizi atcelt sabiedriskā transporta atlaides pensionāriem Rīgā

Lieldienas Ruta Zilvere pavadījusi bez svētku sajūtas. «Es izolējos,» stāsta Ruta. Intervijai esmu viņu uzrunājusi kā eksperti sociālās politikas jomā, un tā notiek telefoniski. Ruta ilgu laiku nostrādājusi Labklājības ministrijā, pēc tam Latvijas pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā, veikusi politikas un normatīvo aktu analīzi vairāku sociālās jomas projektu ietvaros. Viņa sevi dēvē par sociālās politikas vērotāju un šobrīd ar kritisku skatu no malas lūkojas uz valdības atbalsta pasākumiem krīzē cietušajiem. 

«Pirmā palīdzība bija kā hibrīds starp palīdzību uzņēmējiem un palīdzību cilvēkiem,» Ruta sāk par dīkstāves pabalstu. Tas ir pabalsts, ko valdība ieviesusi Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem. Valsts šo uzņēmumu darbiniekiem maksā 75% no mēneša vidējās bruto darba samaksas, bet ne vairāk kā 700 eiro mēnesī.

Zilveres ieskatā pozitīvi bijis tas, ka valdības reakcija uz vīrusa izplatību bijusi ātra. «Mēs nebijām attapušies, un jau klāt ārkārtas stāvoklis un pasākumi,» saka Zilvere. 

Taču steigā viss varbūt nav līdz galam pārdomāts. Dīkstāves pabalstam viņa saskata vairākus mīnusus. Šis periods izkrīt no cilvēku darba stāža un netiek aplikts ar valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām. Tam var būt negatīvas sekas nākotnē, ja cilvēks vēlāk darbu tomēr zaudēs, kļūs par bezdarbnieku vai būs vajadzīgs slimības pabalsts. Šos apstākļus Zilvere gan vērtē kā vēl pieciešamus «īstermiņa krīzes situācijā». Taču slikti, ka šis pabalsts pamatīgi sasaista darba devēja rokas. Proti, uzņēmējs nevar nodarbināt strādājošo, kurš saņem dīkstāves pabalstu, pat ja kāds neliels darbiņš varētu atrasties. Piemēram, vienu dienu nedēļā vai kādiem īsiem procesiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu