Pats sev priekšnieks • IR.lv

Pats sev priekšnieks

Zīmējums — Freepik
Ilze Vītola

Celties, kad vēlies, un strādāt pidžamā šķiet vilinoši, taču būt par pašnodarbināto — ne visiem tas ir pa spēkam


Konsultē Ieva Baumane, PhD, sertificēta kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, sertificēta konsultatīvā, darba un organizāciju psiholoģe 

Katru gadu pašnodarbināto skaits Eiropā aug, un, pēc Eurostat datiem, 2018. gadā tie bija 14% no visiem nodarbinātajiem. Iekams pievienoties ārštatā strādājošo pulkam, jāsaprot, kas tiks iegūts un kas — zaudēts. Teiksim, varēsi no rīta necelties septiņos un nepavadīt pusstundu, braucot uz darbu, taču ienākumi vairs nebūs tik stabili.

Nenoteiktība atalgojumā un darba apjomā ir galvenais faktors, ar ko atšķiras darbs ārštatā, un tas ir nopietni jāapsver. Psihoterapeite un organizāciju psiholoģe Ieva Baumane stāsta, ka citiem tik nestabili apstākļi un neskaidra nākotne rada trauksmi: «Cilvēka dabā ir meklēt stabilitāti, drošību.» Protams, dabas stihijas un citi neparedzēti notikumi var gadīties, arī strādājot uzņēmumā, taču darba līgumi un pārējās formalitātes neļauj cilvēkam palikt bez darba acumirklī, bet paildzina un mīkstina šo procesu.

Produktīvs, taču vientuļš

«Es gan tā nevarētu!» — visai bieži pašnodarbinātajiem nākas klausīties citu izbrīnā par to, kā viņi spēj koncentrēties darbam, esot mājās, kur apkārt netīras veļas kalni un nav kolēģu, ar kuriem pajokot. Taču ir cilvēki, kas nespēj noturēt uzmanību atvērta tipa birojos, kur darbinieka privātā telpa aprobežojas ar darbagaldu un fonā rēgojas kolēģis, kas tirina kāju vai nepārtraukti tarkšķ. Savukārt mājās darba vidi varam kontrolēt un kairinājumus minimizēt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu