Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Pasaules tirgi

Biržās «apokaliptisks» kritiens
Pasaules biržas ar Ņujorkas Volstrītu priekšgalā marta pirmajā pusē piedzīvoja kritienus un svārstības, reaģējot uz Covid-19 izplatīšanos. The Wall Street Journal pasludināja, ka ar 20% kritumu no vēsturiski augstākā līmeņa ir beidzies 11 gadus ilgais bums, amerikāņu žargonā saukts arī par tirgu, kur trako vērši (bull market). Bija pat brīži, kad Volstrītā iedarbojās automātiskās bremzes, kas uz neilgu laiku pārtrauca tirdzniecību, lai novērstu iespējamas investoru (un automātisko tirdzniecības sistēmu) histērijas sekas.


Sabrūk pasaules naftas tirgus
Jēlnaftas tirgus cenas marta sākumā sabruka par 50%, salīdzinot ar janvāri, jo izjuka vienošanās starp Tuvo Austrumu ražotājiem un Krieviju. Saūda Arābija paziņoja, ka tā būtiski kāpina ieguvi, un tai sekoja vairākas citas OPEC valstis. Analītiķi brīdina, ka eiforija par gaidāmu degvielas cenu krišanos var būt pāragra, jo zemās jēlnaftas cenas dēļ tās ieguve var kļūt nerentabla gan ASV, gan  Krievijā. Kāds norvēģu tirgus analītiķis brīdināja, ka naftas cenas kritums var izraisīt haosu šīs ziemeļvalsts ieguves industrijā.


Deficīts medicīnas preču tirgū
Covid-19 pandēmijas izraisītais satraukums daudzās valstīs radījis būtisku deficītu medicīnas preču tirgū. Ķīnas valdība izpirkusi gandrīz visus aizsargmasku krājumus. Arī Francijā valsts pārņems masku krājumus un bremzēs to eksportu. Vācija atļāvusi elpināšanas iekārtu eksportu uz citām ES valstīm tikai ar īpašu atļauju. Koncerns 3M, kas ir viens no lielākajiem elpināšanas iekārtu ražotājiem, izteicis bažas, ka eksporta ierobežošana kavēs šo dzīvības saglabāšanai nepieciešamo iekārtu nogādāšanu tur, kur tās visvairāk pieprasa.

Izejvielas


Vara un dzelzsrūdas cenas turas stabilas
Vara un dzelzsrūdas cenas turas stabilas, gaidot milzu tēriņus infrastruktūras izbūvei Ķīnā, raksta kalnraču nozares interneta vietne Mining.com. Ķīna šogad tērēs 570 miljardus dolāru, lai segtu Covid-19 epidēmijas radītos zaudējumus rūpniecībai un turpinātu infrastruktūras attīstību ar mērķi stimulēt ekonomikas izaugsmi. Prognozes tiek balstītas uz pieņēmumu, ka sliktākais ar epidēmiju pašā Ķīnā ir beidzies un industrija atsāks darbību ar uzviju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu