Domā tagad! • IR.lv

Domā tagad!

Katrīna Ošleja

Koronavīrusa epidēmija liek meklēt jaunas darba metodes un vairāk novērtēt īstermiņa domāšanu — kā es varu būt efektīvs tagad, nevis tālākā nākotnē

Agrāk biju iztēlojusies, ka vecumdienās pārcelšos uz laukiem un strādāšu ar klientiem attālināti. Covid-19 piespieda šo fantāziju īstenot agrāk. Tagad visas individuālās sesijas, grupu darbus un pat mācības uzņēmumiem vadu virtuālajā vidē. 

Pirmajā brīdī jutu sevī pretestību, ļoti negribējās iedziļināties tehniskajās niansēs — kā dalīties ar prezentāciju, kā veidot virtuālas mazās grupas interakcijai, kā nodrošināt ātru nobalsošanu, kā pierakstīt grupas sacīto uz virtuālās tāfeles. Manām smadzenēm nemaz nepatika doma, ka tagad lietas jādara citādi. Tās atrada daudzus pretargumentus: cilvēki virtuālajā vidē psiholoģiski neatvērsies, es nevarēšu nolasīt grupas reakcijas no viņu neverbālās uzvedības, tagad man jātērē laiks, lai pilnībā pārstrukturētu ierastos mācību procesus. 

Tomēr manas iztēles radītās bildes par stāvokli bankas kontā pēc pāris mēnešiem bija spēcīgāks arguments. Es apguvu (un turpinu apgūt) visu nepieciešamo un devu sev iespēju pārliecināties, ka mani iebildumi neīstenojas.

Daudzi izgājuši cauri šim pretestības brīdim un ātri pielāgojušies pārmaiņām. Tagad mani vairāk nodarbina jautājums: kas tālāk? Kā šī paradumu maiņa ietekmēs darba vidi pēc vīrusa? Pēc pirmās nedēļas, strādājot no mājām interneta vidē, man atausa atklāsme — patiesībā birojs nav vajadzīgs! Cik daudz līdzekļu — naudu, elektrību, ūdeni, visas tās mēbeles, kafijas un tējas klientiem — es tērēju, lai uzturētu savu darba vietu! Tagad tā liekas nevajadzīga greznība. Es varu ietaupīt gan līdzekļus, gan dabas resursus. Procesus var organizēt efektīvāk. Iespējams, līdzīgas domas parādās daudziem uzņēmējiem. Ticu, ka pēc vīrusa daudzi biznesi samazinās savu patēriņu un resursu izmantošana būs krietni racionālāka.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu