Emocijas darbā • IR.lv

Emocijas darbā

Katrīna Ošleja

Ko darīt brīžos, kad dusmas vai bailes sit augstu vilni? Vairāki vienkārši paņēmieni ļauj atgūt prāta kontroli pār emocijām

Klienti man reizēm saka: «Es savas emocijas atstāju mājās. Darbā emocijas neienesu.» Parasti nespēju noticēt šiem apgalvojumiem — darbā esam tie paši, kas mājās, un emocijas turpina mūs ietekmēt arī biznesa vidē. Darbā, iespējams, mēs vairāk kontrolējam emocijas, dažreiz apspiežam, bet tās darbojas un ietekmē mūsu uzvedību.

Daba mums devusi trīs pamata reakcijas uz apdraudējumu vai briesmām: sastingt, bēgt vai uzbrukt. Varētu vaicāt — kāds gan apdraudējums ir darbā? Visbiežāk to piedzīvojam smagās pārrunās ar klientiem, vadību vai kolēģiem. Konflikti, pārmaiņas, atlaišanas, apdraudējums statusam, varai un ienākumiem — tas viss rada spēcīgu vajadzību izdzīvot, cīnīties un uzvarēt. Šajās situācijās ir dabiski, ka mūsu sirds sitas straujāk, paaugstinās asinsspiediens, elpa kļūst seklāka un biežāka, muskuļi saspringst, lai gatavotos cīņai vai bēgšanai, un izjūtam spēcīgas emocijas, kas reizēm noved pie uzvedības, ko vēlāk nožēlojam. Katrs ir dusmās rakstījis kādu e-pastu. Labi, ja esam to atstājuši melnrakstos, lai nākamajā dienā pārlasītu. Parasti pēc pārlasīšanas to izdzēšam vai stipri koriģējam. Sarežģītāk, ja tā ir saruna klātienē — tad spontānās reakcijas atstāj neatgriezeniskas sekas uz karjeru un attiecībām.

Šādas spēcīgas emocijas dzimst smadzeņu daļā — amigdalā. Kad tā ir aktīva, cita smadzeņu daļa — prefrontālais kortekss, kas atbild par racionālo domāšanu — kļūst daudz vājāka. Katrs to ir pieredzējis, piemēram, uzstāšanās laikā, darba intervijā vai ikgadējās novērtēšanas pārrunās, kad kāds mūs vērtē un no tā ir atkarīgi mūsu panākumi. Stress ir tik augsts — trīc rokas, sarkstam un svīstam —, ka aizmirstas parasti vārdi, pēkšņi vairs nespējam atbildēt uz vienkāršiem jautājumiem un sakopot domas. Tas pats notiek smagās pārrunās, kad ļoti noderētu spēja pieņemt racionālus lēmumus. Turklāt sarunas pretējā puse visbiežāk jūtas līdzīgi. Diez vai tādā stāvoklī divi kolēģi var atrisināt konfliktu. Viss kļūst vēl sliktāk. To varam vērot arī savās attiecībās ar dzīves partneri, jo tad mazāk bremzējam savas reakcijas.

Tomēr ir dažas praktiskas lietas, ko var darīt, lai tiktu galā ar emocijām un atgūtu loģiskās domāšanas spēju. Visvienkāršākā prakse, ko emocionāli saspringtā sarunā var izmantot, ir paņemt pārtraukumu. Pati tādās situācijās esmu lūgusi iespēju iziet uz tualeti vai uztaisīt tēju. Dažreiz ir vērts noskalot seju vai rokas ar ūdeni. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu