Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Pasaules tirgi


Investori gaida svārstības
Vairāk nekā puse pasaules bagātāko investoru gatavojas «būtiskam kritumam» pasaules finanšu tirgos 2020. gadā un dažādām svārstībām politisku un ekonomisku notikumu ietekmē, liecina UBS Global Wealth Management aptauja. Kritumu gaida 55% no aptaujātajiem, atsaucoties uz tādiem faktoriem kā tirdzniecības konflikts starp ASV un Ķīnu un prezidenta vēlēšanas ASV. 79% no 3500 aptaujātajiem investoriem turot aptuveni 25% savu aktīvu skaidrā naudā, kas ir piesardzības pazīme.


Tirgus
 strauji augs
Datu glabāšanas mākoņpakalpojumu (cloud storage) globālais tirgus 2025. gadā apgrozīs 191 miljardu dolāru, salīdzinot ar 22,5 miljardu apgrozījumu 2016. gadā, secina firmas Werified Market Research pētījums. Mākoņpakalpojumus izmanto gan uzņēmēji, gan privātpersonas, kas nevēlas paši uzturēt datu glabāšanas infrastruktūru. Savukārt uzņēmumu telpās vai pie privātpersonām izvietojamo atmiņas ierīču tirdzniecība 2019. gadā sarukusi par 23%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. 


Uz atjaunojamiem avotiem
Eiropas elektrības tirgus virzās uz elektrības ražošanu pārsvarā no atjaunojamiem avotiem, piemēram, saules un vēja ģeneratoriem, secina enerģētikas konsultantu firmas Wood Mackenzie pētījumi. Firma secina, ka līdz 2030. gadam 53% no elektrības ražošanas ES valstīs būs no atjaunojamiem avotiem. Jau 2019. gada gaitā elektrības ražošanas apjoms no vēja un saules ģeneratoriem pārsniegs apjomu, kuru ražo no oglēm.  2018. gadā no atjaunojamiem avotiem ražoja trešdaļu Eiropā patērētās elektrības.

Izejvielas


Sīpolu cena apdraud sociālo mieru Indijā
Indijas milzīgajā pārtikas tirgū, kur daudzas ģimenes ēšanai tērē pusi savu ienākumu, krasi cēlušās sīpolu cenas — iemesls ir divas neveiksmīgas sīpolu ražas šogad, ziņo Financial Times. Valstī ar 1,3 miljardiem iedzīvotāju sīpolus izmanto gandrīz katrā maltītē. Agrākās sīpolu neražas novedušas pie nekārtībām un likušas krist dažām valdībām. Pašreizējā valdība sākusi laist tirgū valsts sīpolu stratēģisko rezervi 50 000 tonnu apjomā. Vienlaikus kaimiņu Bangladeša sūdzas, ka arī tai trūkst sīpolu, jo Indija aizliegusi savējo eksportu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu