Ko grib darba devēji? • IR.lv

Ko grib darba devēji?

Ilustrācija — Freepik
Ilze Vītola

Aizvien svarīgāka kļūst jaunā darbinieka personība un raksturs

Pirms izsludināt vakanci, parasti tiek izstrādāts vēlamā darbinieka profils, iekļauti tādi aspekti kā pieredze, zināšanas, profesionālās interešu jomas un personības iezīmes. Taču, kā stāsta personāla atlases speciāliste Evita Mackeviča, pēdējos gados darbinieku meklēšanā priekšplānā izvirzās tieši personības faktors. Vai cilvēks ir piemērots ne tikai amatam, bet uzņēmuma kolektīvam, tā vērtību kopumam un vadītāja vadības stilam. 

«Iekams sākam meklēt darbiniekus, tiekamies ar vadītājiem un cenšamies saprast, kāds ir viņu vadības stils. Piemēram, ja vadītājam patīk kontrolēt katru uzņēmumā notiekošo procesu, tad meklējam cilvēku, kurš vēlas tikt vadīts. Šis nereti ir noteicošais faktors darbinieka izvēlē,» paskaidro Mackeviča. 

Ar degsmi acīs

Darbaspēka trūkums mainījis situāciju Latvijas darba tirgū — pirms dažiem gadiem uzņēmumi izvēlējās darbiniekus, taču tagad ir otrādi, darba meklētāji nolūko darba devējus. Tāpēc, ja kandidāts īsti neatbilst konkrētajam amatam, bet ir kā radīts uzņēmumam, darba devējs, iespējams, veiks izmaiņas struktūrā un pienākumu sadalījumā, lai atrastu uzņēmumā vietu šim cilvēkam.

Taču ir iezīmes, kuras savos potenciālajos darbiniekos meklē lielākā daļa darba devēju. Šo pazīmju topa augšgalā ir orientācija uz rezultātu. Uzņēmumi vēlas atrast tādu cilvēku, kas ne tikai grib strādāt un par to saņemt atalgojumu, bet tiecas sasniegt gan individuālus, gan organizācijas kopējos mērķus. Personāla atlases speciāliste nereti no saviem klientiem dzird: meklējam darbinieku, «kuram deg acis», cilvēku, kas ir entuziastisks un, ja tic idejai, tās vārdā būs gatavs darīt vairāk, nekā ietilpst viņa pienākumos. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu