Bez pātagas un burkāna! • IR.lv

Bez pātagas un burkāna!

Agnis Stibe. Foto — Edmunds Brencis
Krista Dzidzēviča

Vai jūsu uzņēmumā ir neatrisināma problēma — vienmēr kāds kavē sapulci? Profesors Agnis Stibe ir izveidojis astoņu transformācijas rīku kopu, kas palīdz ieviest mazas un lielas pārmaiņas, balstoties uz cilvēku instinktīvo spēju līdzināties citiem

Agnis Stibe labi saprot, cik liels izaicinājums ikvienam cilvēkam ir spert soli pretī jaunajam — viņš pats ir trīs reizes radikāli transformējis savu dzīvi. Bērnībā sāka sportot, tad būtiski izmainīja ēdienkarti, bet pirms pāris gadiem atteicās no alkohola un kafijas. 

Tagad viņš ir profesors, kas māca augstskolu studentus un ir palīdzējis mainīt iekšējo komunikāciju, vīziju un darbinieku motivāciju tādos pasaules līmeņa uzņēmumos kā Google, Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts, iRobot, Microsoft. Agnis Stibe ir pārliecināts — efektīvāka par vecajām pārliecināšanas metodēm, kas cenšas uzrunāt racionālo prātu, ir jauno tehnoloģiju izmantošana, lai apelētu pie cilvēka dabiskajiem instinktiem. Ar savām idejām viņš uzstājies trīs TEDx konferencēs, iemantojot globālu atpazīstamību, un laipni piekrita izskaidrot savu transformācijas metodi Ir Nauda intervijā.

Kāpēc mums ir nepieciešamas pārmaiņas?
Visiem zināms, ka 1. janvārī liela daļa cilvēku cenšas sākt jaunu dzīvi, bet nereti sanāk sev jautāt — vai neesam dzirdējuši šo Jaunā gada apņemšanos jau gadu iepriekš? Tas liecina, ka cilvēki vēlas mainīties, bet nezina, kā pārmaiņas efektīvi realizēt. Tagad tas ir daudz vieglāk, jo tehnoloģijas var sniegt palīdzību. Ja cilvēkam ir grūtības, viņš parasti dodas pie otra, lai gūtu motivāciju vai padomu, bet tehnoloģijas to var darīt nepārtraukti. 

Kā notiek pārmaiņu ieviešana uzņēmumā?
Sniegšu reālu piemēru no kāda Latvijas uzņēmuma, kurā bija neizskaužama darbinieku uzvedības problēma — viņi kavēja sapulču sākumu. Nav patīkami nevienam. Nav produktivitātes, efektivitātes, ir liekas emocijas, un darbs nevirzās uz priekšu, kā iecerēts. Tā ir redzama un būtiski traucējoša cilvēku uzvedība, bet vadītājs nezināja, kā to mainīt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu