Pieņemam darbā robotu! • IR.lv

Pieņemam darbā robotu!

Ilustrācija — Freepik
Jānis Vēvers, speciāli Ir Nauda

Mašīnmācīšanās un mākslīgā intelekta rīki jau tagad var palīdzēt uzņēmumiem atslogot darbiniekus, paveicot laikietilpīgus un bieži vien garlaicīgus rutīnas uzdevumus, kā arī apstrādājot milzīgu datu apjomu

Vēl nesenā pagātnē kā apokaliptisks, cilvēces galu vēstošs bubulis pasniegtais mākslīgais intelekts pamazām, bet neatlaidīgi iegūst draudzīgākas aprises. Tā vārds aizvien retāk izskan sludinātāju biedējošos pareģojumos, bet biežāk biznesa ziņu slejās, kurās stāstīts, kā viens vai otrs uzņēmums izmanto mašīnu spēju domāt loģiskāk, nekā to spēja iepriekšējo paaudžu ierīces.

Patiešām — mākslīgais intelekts (MI), lai arī pagaidām vēl visai «zaļš», uzstājīgi ienāk uzņēmējdarbībā, atrodot aizvien jaunu pielietojumu. Tas vēl nevar pilnībā aizstāt darbinieku, taču spēj atslogot cilvēkus, pārņemot rutīnas darbu izpildi un tādējādi atbrīvojot laiku sarežģītiem un radošiem darbiem. MI risinājumi lielākoties vēl ir izmēģinājumu stadijā un nemitīgi tiek pilnveidoti, taču jau tagad daži no tiem ir pieejami faktiski ikvienam biznesam, kas ir gatavs «pieradināt» nezināmo un daudzus vēl biedējošo «zvēru».

Paradoksāli, taču šobrīd MI risinājumus izdevīgi ieviest tieši maziem un vidējiem uzņēmumiem, kuri īsti nevar atļauties algot lielas datu analītiķu komandas. MI šiem uzņēmumiem sola apstrādāt informāciju ar mazākiem ieguldījumiem. 

Sarunas ar netaustāmu konsultantu

MI un mašīnmācīšanās programmas vismaz vienā jomā jau ir krietni iestrādājušās. Rakstīt protoši virtuālie asistenti jau vairākus gadus atbild uz daudzu uzņēmumu klientu jautājumiem. Dažkārt saruna tiek uzturēta tik loģiski, ka cilvēks pat neapjauš, ka vairākas minūtes pavadījis sarakstē ar klientu konsultantu, kam nemaz nav fiziska ķermeņa. Proti, ar sarunbotu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu