Trīs no Sabiles • IR.lv

Trīs no Sabiles

No kreisās: Pēteris Lunde, Aldis Lunde un Māris Žigats. Publicitātes foto
Jānis Žilde, TVNET žurnālists, mūzikas kritiķis

Grupa Pienvedēja piedzīvojumi svin 25 gadu jubileju — jauns albums Nelaiks, grāmata un filma

Kā dārzs, kas lietu gaida — skan pirmie vārdi Sabiles roka trijotnes Pienvedēja piedzīvojumi jaunākā albuma ievadošajā dziesmā. «Uz zemes vairs nav sāpju, es bēdām pāri kāpju,» dzied solists un basģitārists Māris Žigats (48) un dziesmas piedziedājumā pacilāti uzsver: «Hei, viss ir kārtībā!»

Nebūtu īsti godīgi apgalvot, ka pēdējos gados «pienvedēju dārzs» bija noilgojies pēc lietus, jo grupa pietiekami aktīvi uzstājās, piedalījās festivālos, taču jaunrades ziņā neliela krīze trio darbībā tomēr bija vērojama. Kopš 2007. gada albuma Rīga ir gatava grupa izdeva tikai piecas jaunas dziesmas, kas iekļautas dubultdiskā Tā mēs dzīvojam (2014). Bundzinieks Pēteris Lunde bija aktīvi iesaistījies citās grupās — Laika suns, The Sound Poets, ģitārists Aldis Lunde aizņemts ikdienas darbos, savukārt Māris Žigats pēc paša dibinātās radiostacijas Radio 101 izputēšanas piedzīvoja pietiekami dziļu krīzi personiskajā dzīvē. Taču tagad viss ir kārtībā, un par to liecina arī Nelaiks — albums, kam dots tāds pats nosaukums kā 1995. gadā pašu spēkiem izdotajai demo kasetei.

Šogad grupa ar šo askētiski noformēto, spilgti sarkanas krāsas disku, topošo dokumentālo filmu un grāmatu, un vairākiem koncertiem atzīmē savas darbības 25 gadu jubileju, tāpēc likumsakarīgi, ka ierakstā iestrādātas vairākas atsauces uz pagātni. «Mēs esam vienīgā grupa no Sabiles,» albuma prezentācijā Rīgas rokkafejnīcā jokoja Žigats. Pateicoties «pienvedēju» aktivitātēm — pilsētā izveidots mūzikas klubs, noorganizēts festivāls Zem tilta, galu galā, viņu pašu skaļās ģitāras no kultūras nama mēģinājumu telpas mazajām lūkām pieskandināja visu pilsētu —, izmainījās Sabiles seja. Nelielā Kurzemes pilsētiņa 90. gadu vidū uz īsu brīdi kļuva par tādu kā patvērumu, drošu pieturas punktu citādi domājošajiem jauniešiem no Liepājas, Kuldīgas, arī no Rīgas. Grupa joprojām nav aizmirsusi, no kurienes nāk, un neslēpj, ka tieši bērnība un jaunības gadi mazpilsētā pagājušā gadsimta izskaņā, kad bija pajukusi padomju gadu kārtība un iestājušies juku laiki ar nabadzību, alkoholismu, bailēm, ir bijis labs rūdījums un joprojām kalpo kā iedvesmas avots mūzikai.

Albumā jaunās skaņās pārveidotas trīs agrāk izdotas dziesmas. Apcerīgā skaņdarba Vienīgā doma pirmajā demo kasetē Gumijas līme (1994) nosaukums bija Kurtam — dziesma veltīta grandžroka grupas Nirvana līderim Kurtam Kobeinam, kurš 1994. gadā labprātīgi nokārtoja rēķinus ar dzīvi. Jaunajā versijā dziesma ieguvusi viegli gotisku, The Cure 80. gadu beigu skanējumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu