Kad pulkstenis rāda deviņus vakarā • IR.lv

Kad pulkstenis rāda deviņus vakarā

1
«Laimīgā stunda» vienā no S-market ķēdes pārtikas veikaliem Helsinkos. Foto — The New York Times
Deivids Segals, © The New York Times News Service

Pasaulē ik dienu atkritumos tiek izmests tonnām pāri palikušas pārtikas. Vai risinājums varētu būt «laimīgās stundas»?

Tā dēvētā «laimīgā stunda» S-market pārtikas veikalā, kas atrodas zilo apkaklīšu apdzīvotajā Helsinku rajonā Valilā, tiek rīkota krietni atstatus no plauktiem ar alkoholu. Un neviens te nenāk, lai iedzertu par atlaidēm un pačalotu ar draugiem. Tā vietā pircēji nāk pēc cūkgaļas par krietni pazeminātu cenu. Vai pēc vistas filejas, laša vai kāda no simtiem citu produktu, līdz kuru derīguma termiņa beigām palikušas burtiski dažas stundas.

Šādas izpārdošanas visos 900 S-market ķēdes veikalos Somijā tiek rīkotas produktu pēdējā derīguma dienā, piedāvājot 30% atlaidi. Bet pēc pulksten deviņiem vakarā līdz veikalu slēgšanai cenas noslīd par 60%. Ir sācies divus gadus ilgs eksperiments, lai pārbaudītu, vai šāda pieeja palīdzēs samazināt pārtikas atkritumus. Un nosaukumu «laimīgā stunda» uzņēmuma priekšnieki izvēlējušies apzināti, cerot, ka tieši tas piesaistīs cilvēku interesi. 

«Esmu uzķērusies kā zivs uz makšķeres āķa,» saka Kasimira Karkainena (27), kas pati strādā būvmateriālu veikalā. Viņu satieku Valilas S-market gaļas nodaļā. Pulkstenis rāda 21.15, un viņa izvēlējusies kilogramu cūkgaļas filejas. Cena pēc atlaides: 4,19 eiro.

Kaitē arī klimatam 

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas statistika liecina, ka derīguma termiņa beigšanās dēļ, aizmirstot ledusskapī vai vienkārši neapēdot visu porciju, pasaulē tiek izšķērdēta trešā daļa pārtikas. Tas ir apmēram 1,3 miljardi tonnu gadā jeb naudas izteiksmē — 680 miljardi dolāru (750 miljardi eiro). Un runa nav tikai par greizu piedāvājuma un pieprasījuma nesakritību, ņemot vērā to, ka 10% pasaules iedzīvotāju cieš no pārtikas trūkuma. Visa šī pārprodukcija rada arī klimata izmaiņas, norāda zinātnieki. Aprēķināts, ka 8—10% siltumnīcas efektu veicinošo gāzu rada pārtika, kas tiek zaudēta ražas novākšanas laikā, ražošanas procesā, vai arī to izšķērdē patērētāji, rakstīts nesenajā Starpvaldību klimata pārmaiņu paneļa ziņojumā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu