Kad skolā klusēt nedrīkst • IR.lv

Kad skolā klusēt nedrīkst

1
Laura Nora. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Gunita Nagle

Sociālais projekts #Neklusē Latvijā ir pirmais, kas iestājas pret mobingu skolā. Kā citās valstīs ierobežo skolēnu apsmiešanu un kā to grib darīt Latvijā, stāsta projekta līdzdibinātāja Laura Nora

Dienā, kad Vērmanes dārza Tējas namiņā tiekamies ar Lauru Noru, ir sācies jaunais mācību gads un pilsēta pēkšņi piebirusi dažādu vecumu skolēniem, satrauktiem un gaidpilniem. Neviens skaļi neiebilst pret garo skolas brīvlaiku, tomēr, šķiet, bērni klusībā ilgojušies satikt skolas draugus un jēgpilni pavadīt dienas. 

Izņemot tos, kuri skolā piedzīvojuši apcelšanu. Pirms četriem gadiem OECD pētījumā atklājās, ka mūsu valsts citu attīstīto vidū izceļas ar gandrīz visaugstāko skolā apsmieto bērnu īpatsvaru — 31%! Līdz šim Latvijā nebija darīts nekas, lai samazinātu mobingu. Taču nu trīs divdesmitgadnieces — igauniete Laura Nora, latviete Marika Andžāne un baltkrieviete Jūlija Kurganoviča — radījušas sociālo projektu #Neklusē, kurā izstrādāta antimobinga lietotne un programma. Saules pielietā parkā dzerot atspirdzinošu tēju, par to stāsta Laura. Absolvējusi Rīgas Ekonomikas augstskolu (SSE Riga), viņa mīlestības un darba dēļ palika Latvijā un runā labā latviešu valodā.    

Kad apjautājos, ar kādām sajūtām Laura pati reiz septembrī atsāka skolas gaitas, viņa izstāsta «sarežģītu stāstu». Vi-ņas mamma ir lietuviete, tētis — igaunis. Pirmos desmit dzīves gadus Laura pavadīja Lietuvā, tad ģimene pārcēlās uz Igauniju, uz pagastu netālu no Tallinas. «Biju pieradusi mācīties, bet nokļuvu lauku skolā, kur daudziem tas nepatika. Man bija labas atzīmes, tāpēc mani apcēla,» atceras Laura. Gada vidū viņa bija pat gatava pamest skolu. Vecāki runāja ar pedagogiem, atbalstīja meitu, bet tas slikto situāciju nemainīja. Tāpēc Laura pārgāja uz Tallinas dabaszinātņu vidusskolu, kas kvalitātes ziņā līdzvērtīga mūsu Rīgas Valsts 1. ģimnāzijai. «Ļoti laba skola, kur man vairs nebija jāpiedzīvo apcelšana,» Laura atceras personīgo pieredzi, kas viņai palīdz strādāt sociālajā projektā #Neklusē.

Ideja Laurai, Marikai un Jūlijai radās pirms gada septembrī, kad viņas iestājās organizācijā Global Shapers Riga. Tā izveidota pēc Pasaules ekonomikas foruma iniciatīvas un apvieno 154 valstu jauniešus vecumā no 20 līdz 29 gadiem, kuri ir gatavi ar sociāliem projektiem uzlabot sabiedrību, kurā dzīvo. Trijotne saprata, ka vēlas uzlabot izglītības sistēmu. Vispirms domājušas, kā varētu uzlabot uzņēmējprasmju apgūšanu skolā. Taču pēc tikšanās ar Skola 2030 veidotājiem saprata — viņi jau gādā par mācību metožu un satura maiņu. Toties Latvijā cita svarīga tēma ir gandrīz tabu — mobings jeb psiholoģiska pazemošana un apcelšana skolās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu