Digitālais nesaimnieciskums • IR.lv

Digitālais nesaimnieciskums

1
Latvijas Nacionālās bibliotēkas Tehnoloģiju departamentā serveri šobrīd aizpilda tikai ceturto daļu no galvenās telpas. Lielākā daļa jau piekto gadu stāv tukša. Foto — Edmunds Brencis
Raivis Vilūns

Pustukšas serveru telpas un dati, kas noglabāti dušas istabā, — Valsts kontrole secina, ka Latvijas valsts pārraudzītā IT saimniecība nav efektīva. Kā pārvarēt sadrumstalotību, un kurās jomās tas jau izdevies?

Kad kopā ar fotogrāfu ieejam apskatīt serveru telpu, kurā var noglabāt vairāk nekā miljons gigabaitu datu, iedūcas klimata kontroles sistēmas. Tās ieslēgušās, jo cilvēka ķermenis izstaro siltumu un mitrina gaisu, skaidro Jānis Freimanis, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Tehnoloģiju departamenta direktors. Augsti standarti ir saprotami, jo šajā datu centrā, kas Pārdaugavā izbūvēts blakus Gaismaspilij, glabājas gan bibliotēkas, gan nu jau arī Latvijas Valsts arhīva un vēl pāris citu Kultūras ministrijas iestāžu dati.

Tomēr melnās, stikla kubā ieslēptās serveru kastes šobrīd aizpilda tikai ceturto daļu no galvenās telpas. Lielākā daļa joprojām jau piekto gadu stāv tukša. Kad ministrija ieguldīja naudu jaunā centra izbūvē, bija cerība, ka tās pakļautībā esošās iestādes atteiksies no savām datu saimniecībām un nodos visu LNB pārraudzībā, tomēr pagaidām šis plāns nav piepildījies. 

Cik jaunā datu centra celšana izmaksājusi, ministrija nespēj precīzi pateikt, jo visas izmaksas rēķinātas kopā ar LNB ēkas būvniecību. Valsts kontrole aplēsusi, ka datu centra izbūves izmaksas varētu būt ap pusmiljonu eiro. Vēl 2,4 miljonus ir maksājis šī un divu citu LNB datu centru tehniskais aprīkojums.

Konkrētu aprēķinu trūkums ir starp galvenajām problēmām, uz ko revīzijā par valsts pārraudzībā esošo informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) saimniecību norādījusi Valsts kontrole. Izlases veidā vērtējot četru ministriju IKT uzturēšanas izdevumus, atklāts — no 2011. līdz 2017. gadam tie pieauguši no 17 līdz 20 miljoniem eiro gadā. Izdevumus veido gan infrastruktūras un informācijas sistēmu uzturēšana, programmatūras noma, gan sakaru pakalpojumi datortīklu darbības nodrošināšanai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu