Žurnālista Golunova atbrīvošana: skats no Pēterburgas • IR.lv

Žurnālista Golunova atbrīvošana: skats no Pēterburgas

4
Ivans Golunovs pēc atbrīvošanas no apcietinājuma. Foto: TASS
Lolita Čigāne

Reti tā sagadās, tomēr šoreiz tā bija. Dienā, kad no apcietinājuma Maskavā tika atbrīvots Rīgā bāzētā neatkarīgā Krievijas medija Meduza  žurnālists Ivans Golunovs, piedalījos Eiropas ietekmīgās domnīcas ECFR (European Council on Foreign Relations) darba seminārā Sanktpēterburgā, kur biju aicināta runāt par Baltijas-Krievijas attiecībām. Tur atklātas, iekšējas diskusijas formātā apspriedām katras puses pozīcijas.

Manas runas laikā Rīgā pie Krievijas vēstniecības pulcējās Ivana Golunova atbalstītāji. Sacīju – Latvijas pilsoniskā sabiedrība tuvplānā redz, kas notiek Krievijā, pie jums iecienītais režisors Serebreņņikovs ir mājas arestā, uz izdomātu apsūdzību pamata apcietināts Golunovs, daudzi Krievijas demokrātiskās opozīcijas un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji raduši patvērumu Baltijas valstīs. 2014. gada nelikumīgā Krimas aneksija Latvijā ir dzīvā atmiņā, bet konkrētu, drosmīgu Krievijas cilvēku liktenis rada papildus negatīvu attieksmi. Auditorijā par Golunova arestu zināja visi. Reti kuru tas bija atstājis vienaldzīgu.

Sākums tam esot bijis pirmdienas rītā trīs ietekmīgu laikrakstu solidaritātes demonstrējums. Laikraksti Kommersant, Vedomosti un RBK iznāca ar vienādi noformētu titullapu – Es un mēs esam Ivans Golunovs. Maskavas un Sanktpēterburgas avīžu kioskos no rīta cilvēki esot aktīvi pirkuši “AVĪZI”, pārdevējiem uzreiz esot bijis skaidrs, ko pircējs vēlas.

Pāris stundu laikā visas avīzes izpirktas, un pēcpusdienā tās pārdotas pirkšanas-pārdošanas interneta vietnēs pat par 20 EUR gabalā. Nekas tāds agrāk neesot noticis.

Kāpēc pie salīdzinoši biežas politiskās izrēķināšanās pieradusī Krievijas sabiedrība uz Golunova arestu noreaģēja tik asi? Pirmkārt, daudzi Pēterburgas sarunbiedri skaidroja – daudziem Krievijas medijos strādājošajiem žurnālistiem šis esot bijis ļoti personiski – ja tā var notikt ar kolēģi, tā var notikt ar jebkuru no mums.

Otrkārt, dažādas sociālo mediju un saziņas platformas ļoti ātri esot izanalizējušas, cik patiesībā smieklīgi un neprofesionāli bija “pierādījumi” narkotiku glabāšanā – pat paši iekšlietu darbinieki bija spiesti atzīt, ka it kā atrasto narkotiku foto ir no citas vietas.

Tomēr izšķirošu lomu Golunova atbrīvošanā no aresta esot nospēlējis tas, ka Ivans Golunovs tika arestēts laikā, kad Sanktpēterburgā norisinājās Starptautiskais ekonomikas forums. Tā ir vieta, kur Krievija mēģina demonstrēt savu spēku un pārējai pasaulei parādīt, ka tās ekonomika nav Rietumvalstu pēckrimas aneksijas noteikto sankciju iedragāta.

Informācija par tiesas lēmumu par Golunova arestu sociālajos medijos esot parādījusies vienlaicīgi ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzstāšanos Sanktpēterburgas ekonomikas forumā.

Tā vietā, lai Putins auditorijā redzētu viņam pievērstus sajūsminātus skatus, viņš savā priekšā esot redzējis viedtālruņos iegrimušu auditoriju, kas satraukti sekojusi līdzi ziņām par Golunovu un analīzei par iekšlietu darbinieku neprofesionalitāti. Dienas beigās pēc interneta mediju analīzes prezidenta uzstāšanās lasītāko ziņu topā esot bijusi tikai 2. vietā, aiz rakstiem par žurnālistu Ivanu Golunovu.

Vai Golunova atbrīvošana iezīmēs lielākas iespējas Krievijas brīvajai domai un varas kritiķiem? Visticamāk, ka nē. Kā saka paši Krievijas pilsoniskie aktīvisti – šis ir tikai vēl viens piemērs varas neparedzamībai – vienā dienā var apcietināt, grūti pateikt – kāpēc un par ko, citā – izlaist. Tāpat esot ar tiesām – visbiežāk tās lemj par sliktu demokrātijai un pilsoniskajām brīvībām, tomēr ik pa laikam notiekot pretējais.

 

Autore ir bijusī Saeimas deputāte

Komentāri (4)

Jānis Lakijs 15.06.2019. 10.27

Tiešām kļūdījos. Dažos brauzeros tā lapa darbojas, citos nedarbojas.
Interesanti, ko tad Sarmīte Ēlerte pārstāv kā viena no 50 ECFR dibinātājiem :)

0
0
Atbildēt

0

Jānis Lakijs 14.06.2019. 11.28

Čigānes kundze, kāpēc nedarbojas Džordža Sorosa finansētās Eiropas Ārlietu padomes (European Council on Foreign Relations) mājaslapa? Pārbaudiet paši:
http://www.ecfr.eu/
Paskatījos, kas tajā “padomē” pārstāv Poliju. Izrādās, postkomunisti un tagadējā opozīcija. Manuprāt, nekā pārsteidzoša.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Europejska_Rada_Spraw_Zagranicznych
Toties Latviju pārstāv Sarmīte Ēlerte :)

0
0
Atbildēt

2

    QAnon > Jānis Lakijs 14.06.2019. 16.56

    Viņi, tāpat, kā 10.04.10. terora akta pret Polijas prezidentu un eliti līdzdalībnieks Tusks nepārstāv Poliju, bet Dombrovskis, kopā ar Ždanoku un Ušakovu gan diemžēl pārstāv Latviju.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    tonijs > Jānis Lakijs 15.06.2019. 08.42

    Lapa darbojas, Latviju nepārstāv Sarmīte Ēlerte, nemelo.
    https://www.ecfr.eu/council#latvia

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu