Kā izķert melanomu • IR.lv

Kā izķert melanomu

No kreisās: Aleksejs Ļihačovs, Ilze Ļihačova, Ilona Kuzmina un Dmitrijs Bļizņuks. Foto — Gints Ivuškāns
Gunita Nagle

Četri jauni zinātnieki ir radījuši metodi un portatīvu ierīci, kas ļaus mediķim dažās minūtēs atšķirt melanomu no citiem ādas veidojumiem. Viņi paredz, ka jau tuvākajos gados būs iespējams ādas vēža skrīnings

Pirms Ilze Ļihačova kļuva par fizikas zinātņu doktori, viņas pētījumi Latvijas Universitātes Atomfizikas un spektroskopijas institūtā bija saistīti ar astrofiziku. Bet Ilze secināja — tas nav viņai! Tāpēc aizgāja pie institūta direktora Jāņa Spīguļa un tā arī pateica: vēlos, lai mani pētījuma rezultāti palīdzētu cilvēkiem. 

Profesors uzaicināja Ilzi strādāt institūta Biofotonikas laboratorijā, kurā visi pētījumi saistīti ar jaunu tehnoloģiju izstrādi medicīnas fizikā, koncentrējoties uz bezkontakta ādas diagnostikas metodēm. Tā Ilze pirms desmit gadiem sāka meklēt jaunas optiskās metodes ādas onkoloģisko patoloģiju diagnosticēšanai.

Nu Ilze ir atklājusi jaunu veidu, kā atšķirt ļaundabīgus veidojumus no labdabīgiem. Vēl vairāk, viņa kopā ar citiem trīsdesmitgadniekiem — vīru Alekseju Ļihačovu, Ilonu Kuzminu un Dmitriju Bļizņuku — izveidojusi portatīvo ierīci ādas vēža agrīnai diagnostikai. Atliek to pielikt pie ādas veidojuma, lai rastos attēls un datorzinātnieka Dmitrija vadībā izstrādāta programmatūra izanalizētu, vai tā ir melanoma. 

Testa režīmā pārbaudot 30 cilvēku ādas veidojumus, diviem no viņiem atklāja melanomu pirmajā stadijā. «Divi cilvēki, kuri pat neplānoja pārbaudīt, vai viņiem ir melanoma, laikus atklāja sev šo slimību. Tas ir reāls apstiprinājums tam, ka mūsu darbs kādam ir palīdzējis. Par to ir liels prieks,» saka Ilze.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu