Varas stīvēšanās • IR.lv

Varas stīvēšanās

Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Emanuels Makrons 28. maijā Briselē pirms neformālām divpusējām sarunām smaidīgi pozē kamerai. Taču šie smaidi bija maldinoši
© Der Spiegel

Pēc strīdiem par Brexit stratēģiju, Nord Stream gāzesvadu un eirozonas reformām Vācijas un Francijas attiecībās iezagusies jauna spriedze — Berlīnē un Parīzē nav vienprātības par nākamo Eiropas Komisijas vadītāju

Telpa, kurā Vācijas kanclere cerēja pārliecināt Francijas prezidentu viņas izvēlētā kandidāta atbalstīšanai, bija uzkrītoši vienkārša: brūni ādas krēsli, vientuļš puķupods uz palodzes, minerālūdens pudele un kafijas termoss uz galda. Pilnīgi nekas neatgādināja košo interjeru prezidenta pilī Elizejas laukos.

Tikšanās notika Vācijas delegācijas telpās, kas atrodas ES Padomes jaunajā birojā Briselē. Angela Merkele un Emanuels Makrons tur ieradās 28. maija pēcpusdienā, pāris dienas pēc Eiroparlamenta vēlēšanām. Pēc 45 minūtēm viņiem bija ieplānotas neformālas vakariņas arī ar citiem ES kolēģiem. Merkeles preses sekretārs tviterī publicēja foto, kurā abi līderi smaidīgi pozē kamerai.

Taču šie smaidi bija maldinoši. Attiecības starp Berlīni un Parīzi jau labu laiku ir diezgan saspīlētas. Kopš Makrona ievākšanās Elizejas pilī pirms diviem gadiem vāciešu un franču starpā notiek rīvēšanās, jo Makrons vēlas pasteidzināt reformas Eiropā, savukārt Merkele dod priekšroku lēnīgumam.

Berlīne ir noraidījusi Makrona ieteikumu reformēt eirozonu, un paralēli tam abas valstis strīdas par Eiropas aizsardzības projektiem. Tām bija grūti atrast kompromisu Brexit jautājumā, un asas domstarpības izcēlušās par vācu un krievu gāzesvadu Nord Stream 2.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu