Zaļā zeme. Efektivizēta • IR.lv

Zaļā zeme. Efektivizēta

Valters Bruss vada vienu no Zemgales lielākajām zemnieku saimniecībām Strazdi. Foto — Eva Pričiņa
Gunita Nagle

Meklējot atbildi uz jautājumu, kā zemnieku saimniecība kļūst par miljonu vērtu uzņēmumu, Ir Nauda pabija trijās turīgās saimniecībās. Tām visām kopīgs viens princips — sentēvu darbarīkus nomainīt pret mūsdienīgām, jaudīgām tehnoloģijām

Deviņdesmito gadu sākumā nevarējām pat iedomāties, ka Latvijas zemnieki varētu būt miljonāri. Taču nu jau vairāk nekā 100 zemnieku saimniecībām pašu kapitāls pārsniedz miljonu eiro, liecina Lursoft dati. Pēc biedrības Zemnieku saeima informācijas, no desmit ienesīgākajām un bagātākajām saimniecībām deviņas ir Zemgalē. Salīdzinot uzņēmumu vidējos peļņas rādītājus, lauksaimniecības nozarē tie ir pat labāki nekā citās tautsaimniecības jomās.

«Jā, agronomiskie un ekonomiskie apstākļi Latvijā ir labvēlīgi lauksaimniecībai,» apstiprina Zemnieku saeimas eksperte Iveta Grudovska. Taču viņa norāda, ka kopumā saražotās lauksaimniecības produkcijas apjoms pieaug lēni. Eksperte neiesaka lauksaimniecību izcelt kā tādu, kurā būtu īpašas priekšrocības. «Kā citās jomās, arī lauksaimniecībā veiksmi garantē biznesa plāns. Ja tā nav, tad uzņēmums, kas vienu gadu bijis veiksmīgs, otrā gadā var bankrotēt, un nekādas subsīdijas nepalīdzēs,» saka Grudovska.

Kāpēc raženākās zemnieku saimniecības ir Zemgalē, skaidrojams ar dabas dotajām priekšrocībām — šajā novadā ir daudz līdzenu un plašu lauku, maz mežu un smaga, mālaina augsne, skaidro kādreizējais Zemnieku saeimas priekšsēdētājs Valters Bruss, kurš vada vienu no Zemgales lielākajām zemnieku saimniecībām Strazdi. «Mēs ar Valteru varam vienādā zemes platībā audzēt vienu un to pašu kultūru, mēslot ar identisku mēslojumu, bet viņam vienmēr būs labāka raža,» bez skaudības, vienkārši secinot faktu, saka Eduards Šmits, kura zemnieku saimniecība Pīlādži atrodas Kurzemē, Saldus novadā.

Ir zinātniski pierādīts, ka Zemgalē ir augstākas kvalitātes zeme, skaidro ekonomikas zinātņu doktors Kaspars Naglis-Liepa no Latvijas Lauksaimniecības universitātes. Latvijā vidējais lauksaimniecībā izmantojamās zemes novērtējums esot 38 balles. 15% no mūsu zemes novērtēta zemāk par 25 ballēm, kas nozīmē, ka to ir grūti pielāgot intensīvai ražošanai. Pārsvarā šādi lauki esot Latgales austrumu daļā un Vidzemē. Bet vienīgie lauki, kuru kvalitātes novērtējums pārsniedz 50 balles un tātad ir ar visaugstāko zemes produktivitāti, ir Zemgalē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu