Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Juris Kaža

Tirdzniecības karš, Tramps pret Ķīnu

ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojums, ka ASV apliks ar ievedmuitu Ķīnas importa preces vēl papildu 200 miljardu dolāru vērtībā pamatīgi, taču īslaicīgi saviļņoja ASV un globālās vērtspapīru biržas. Arī ārvalstu, it īpaši Āzijas, biržās valdīja liela nervozitāte, un to pastiprināja Trampa nākamā vēsts — aizliegt importēt un lietot Ķīnas tehnoloģiju uzņēmuma Huawei centrāles, telefonus un citas iekārtas, atsaucoties uz aizdomām, ka tās var izmantot spiegošanai. Medijos izskan, ka tirdzniecības karš pārtapis «tehnoloģiju karā».


Kuģošana. 
Samazinās noslodze

ASV un Ķīnas faktiskais tirdzniecības karš ir iedragājis Klusā okeāna konteineru kuģu tirgus izredzes, raksta Hellenic Shipping News. Varbūtība, ka krasi samazināsies pieprasījums preču pārvadāšanai no Ķīnas uz ASV, apdraud līdz šim stabilās pārvadāšanas cenas un samazinās gan tirdzniecībā izmantoto konteineru, gan kuģu noslodzi. Ziņu avots gan piebilst, ka ASV prezidenta draudi palielināt muitas likmes arī radīja īslaicīgu bumu, jo importētāji centās savest «apdraudētās» preces un izvietot noliktavās.


Avio.
 Avārijas smagi skar tirgus līderi

Divas Boeing 737 Max modeļa lidmašīnu avārijas ar vairākiem simtiem upuru praktiski apturējušas Boeing visu veidu pasažieru lidmašīnu noietu šajā pavasarī: pārdošana apstājusies ne tikai 737 Max, par kuru ir pamatotas drošības bažas, bet aprīlī nav pārdota arī neviena jauna 787 Dreamliner vai 777 modeļa lidmašīna. Tirgus vērotāji norāda, ka aviosabiedrības, iespējams, izmanto milzīgos zaudējumus saistībā ar 737 Max lidošanas aizliegumu, lai prasītu cenu atlaides par citiem Boeing modeļiem.


Tirdzniecības karš nospiež kokvilnas cenas

Neraugoties uz krītošiem globāliem kokvilnas krājumiem noliktavās un augošu šīs izejvielas patēriņu, ASV un Ķīnas tirdzniecības konflikts nospiedis kokvilnas cenas līdz zemākajam līmenim kopš 2016. gada — ap 65 ASV centiem par mārciņu, raksta Graincentral.com. Ķīna ir lielākā ASV kokvilnas importētāja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu