SAB sāk dienesta pārbaudi par čekas aģentu alfabētisko kartotēku • IR.lv

SAB sāk dienesta pārbaudi par čekas aģentu alfabētisko kartotēku

Nacionālā arhīva interneta vietnē publiskotā VDK dokumentu datubāze. Foto: Paula Čurkste, LETA
Māra Miķelsone

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) ir uzsācis dienesta pārbaudi par dažādos avotos minēto atšķirīgo LPSR VDK alfabētiskajā kartotēkā esošo kartīšu skaitu un tā neatbilstības iemeslu, trešdien Ir saņēma informāciju no SAB pārstāves Ivetas Mauras. SAB pārbaude noslēgsies jūnija sākumā un par tās rezultātiem drošības iestāde sola informēt Ir.

Pagājušajā nedēļā žurnāls Ir publicēja rakstu, kurā atklāja – Excel datubāzē ievadot Nacionālā arhīva īpašajā vietnē internetā publiskotās VDK aģentu statistiskās un alfabētiskās kartotēkas, publiskotajā alfabētiskajā kartotēkā, iespējams, trūkst gandrīz 700 aģentu kartīšu, ja salīdzina ar SAB paspārnē strādājošā Totalitāro seku dokumentēšanas centra (TSDC) paša iepriekš dotajiem un publicētajiem skaitļiem.

Kā tas var būt, vaicāja žurnāls un devās pēc atbildes uz TSDC. Taču arī bijušais TSDC ilggadīgais vadītājs, tagad konsultants Indulis Zālīte nespēja ticami izskaidrot šādu atšķirību.

Vēl lielāka atšķirība skaitļos veidojas tad, ja Ir izveidotās datubāzes skaitļus pretstata pērnā gada novembrī TSDC vadītājas Zintas Ābolas dotajam alfabētiskās kartotēkas kartīšu skaitlim 10 612 – starpība ir ap trim tūkstošiem. Tādu pašu skaitli pērn atbildē par kartotēkām Ir sniedza SAB.

Žurnāla Ir algotas divas speciālistes triju mēnešu laikā Excel datubāzē ievadīja arhīva interneta lapā publiskotās VDK kartotēkas. Aprīļa beigās visus VDK dokumentus, kas ilgus gadus glabājās TSDC, ir pārņēmis Nacionālais arhīvs. Lai varētu parakstīt dokumentu pieņemšanas – nodošanas aktu, arhīva speciālisti patlaban veic saņemto papīra dokumentu fizisko pārbaudi un salīdzināšanu ar elektronisko datubāzi. Kā Ir teica arhīva direktore Māra Sprūdža, tas var aizņemt pat pāris mēnešu. Tikai tad varēs pateikt, ko Nacionālais arhīvs ir saņēmis no TSDC.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu