Jauni horizonti • IR.lv

Jauni horizonti

Kaspars Roga. Foto — Jānis Pipars
Anda Burve-Rozīte

Grupas Prāta vētra mūziķis Kaspars Roga uzņēmis savu pirmo dokumentālo filmu Meklējot Mr. Kauliņu un sola kinolaukā palikt, ja skatītājiem viņa filma patiks

Melnās Oxford Shoes ar dumpiniecisku piesitienu un melnā Vivienne Westwood kreklā režisors Roga sēž Prāta vētras birojā klusajā centrā un sarunas laikā atvainodamies brīžiem uzmet skatienu klusuma režīmā noliktajam telefonam — šopavasar viņu intervijām un fotosesijām meklē daudzi. Mūziķis ir uzņēmis filmu par baņķieri, kurš pēc biznesa sabrukšanas Latvijā devās izmēģināt veiksmi dimantu raktuvēs Āfrikā. Jau 30 gadus Roga spēlē grupā Prāta vētra, un tieši šī slava patlaban nodrošina lielu interesi par viņa radošo mēģinājumu pavisam citā mākslas laukā — kino.

Lielam pārsteigumam par mūziķa Rogas dokumentālo filmu nevajadzētu būt — kā režisors viņš daudzus gadus strādājis gan pie mūzikas video un koncertierakstiem, gan rakstījis filmu scenārijus. «Nevaru mierā nosēdēt,» viņš atzīstas, «visu laiku vajag kaut ko darīt, citādi kļūstu nervozs un krītu uz nerviem apkārtējiem.»

Dokumentālās filmas Meklējot Mr. Kauliņu pirmizrāde bija 8. maijā, bet vasarā viņš sēdīsies pie bungām — 20. jūlijā Liepājā Prāta vētra spēlēs Skārda bungu tūres koncertu. Intervijā mūziķis un režisors stāsta, kas viņu saista kino un kāpēc aizvien labprāt kāpj uz skatuves, lai spēlētu.

Man ienāca prātā uzdot nekaunīgu jautājumu. Vai filmindustrijā debitējat, jo šogad Prāta vētras čaļiem aprit 45 un kāpt uz skatuves kā rokeriem šajā vecumā… vairs tomēr nav tas? Lai gan Mikam Džegeram ir 75, un viņš to dara aizvien.
Ar rokenrolu viss kārtībā, un arī ar Prāta vētru viss kārtībā! Šobrīd nav apzinātas kustības tajā virzienā, ka liekam ģitāras nost un darām katrs kaut ko citu. Bet! Pašam gribas citu aspektu dzīvē pamēģināt, paplašināt redzesloku. Diez vai es būtu saņēmies taisīt filmu, ja ne žurnālista Sandija Semjonova «gājiens ar zirdziņu» — viņš mani pagrūda uz šo soli. Man jau iepriekš bija vēlme kaut ko darīt kino, bet nekādi nevarēju saņemties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu