Logans Džordžs un Stīvens Jangs, dzīvības glābēji • IR.lv

Logans Džordžs un Stīvens Jangs, dzīvības glābēji

ASV armijas kapteinis Logans Džordžs (pa labi) un štāba virsseržants Stīvens Jangs šā gada 25. martā vilcienā Lielvārde—Rīga izglāba dzīvību kādam kungam, kam kļuva slikti. Foto no privātā arhīva
Ieva Alberte

No Lielvārdes uz Rīgu ar vilcienu — tāds bija divu ASV karavīru plāns 25. martā, agrā pirmdienas rītā. Logans Džordžs un Stīvens Jangs ASV armijā ir mediķi un kopš janvāra pilda dienesta pienākumus operācijā Atlantic Resolve. Gada sākumā Latvijā ieradās vairāk nekā 100 karavīru no ASV, kuri ar 13 helikopteru atbalstu pilda dienesta pienākumus Nacionālo bruņoto spēku aviācijas bāzē Lielvārdē, lai stiprinātu reģionālo drošību un apliecinātu ASV ieguldījumu NATO dalībvalstu drošībā.

«Mēs braucam uz Rīgu reizi vai divas mēnesī. Todien nebijām ģērbti uniformās, jo bija brīvdiena. Sēdējām viens otram pretī. Stīvens pēkšņi pielēca kājās. Kādam vīrietim bija kļuvis slikti. Negadījums notika man aiz muguras, tāpēc Stīvens to pamanīja pirmais. Cilvēki apkārt bija panikā — nervozi, skaļi. Vagons — pilns,» atceras Logans. Stīvens paspēja noķert no krēsla krītošo apmēram 60 gadus veco vīrieti. Karavīrs lēnām noguldīja viņu uz grīdas drošā, stabilā pozā un lūdza Loganu izsaukt neatliekamo palīdzību. Abi rīkojās mierīgi un pārliecinoši, jo ir īpaši mācīti palīdzības sniegšanai ārkārtas situācijās.

Vīrietim sākās krampji, un amerikāņi sniedza pirmo palīdzību. Lēkme bija ilga, Stīvens lēš, ka aptuveni vienpadsmit minūtes. Karavīri veica sirds netiešo masāžu un elpināšanu un centās noturēt kungu pie samaņas. Tas bija svarīgi, kamēr ieradās neatliekamā palīdzība. Kas tieši par vainu bija vīrietim, Logans nezina. «Neviens ar mums pēc tam nav sazinājies, un vienīgais, ko varu teikt, — tā vīrieša drēbes dvakoja pēc alkohola. Bet man vienalga, cilvēks ir cilvēks, un dzīvība jāglābj,» saka Logans.

Ieradušies Rīgā, abi devās pusdienot. «Pirmais, ko darījām, — nomazgājām rokas,» smejas Logans. Līdz šim sabiedriskajā transportā viņi nevienu nebija glābuši. «Aizraujoši! Un mēs bijām laimīgi palīdzēt!» saka Logans un stāsta, ka par paveikto esot lepna viņa sieva un četri bērni Amerikā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu