Dzīves žanrs ir traģikomēdija • IR.lv

Dzīves žanrs ir traģikomēdija

126
Alvis Hermanis. Foto — Lauris Vīksne
Pauls Raudseps

Režisors Alvis Hermanis uzskata, ka VDK aģentu vārdu publicēšana bez paskaidrojumiem ir sātanisks plāns, un pošas uz Maskavu tikties ar Gorbačovu

Alvis Hermanis un Jaunā Rīgas teātra aktieri vienmēr izcēlušies ar vēlmi un spēju veidot izrādes, kurās Latvijas sabiedrība var redzēt sevi — dažbrīd sāpīgos, citkārt komiskos, bet vienmēr tieši tajā brīdī rezonējošos tekstos un tēlos.

Tagad viņi ķērušies pie tēmas, kura gruzdējusi Latvijas politiskajā un sabiedriskajā apziņā jau gandrīz 30 gadus — pie tā sauktajiem «čekas maisiem» un tajos atrodamajām aģentu ziņotāju kartītēm. JRT apņēmies veikt daļu darba, kuru, viņuprāt, vajadzēja izdarīt valsts izveidotajai un apmaksātajai VDK zinātniskās izpētes komisijai pirms kartotēkā atrodamo vārdu publiskošanas.

Taču, par spīti oficiozajam nosaukumam un piecarpus stundu garumam, izrāde Vēstures izpētes komisija pārsteidz ar vieglumu un bieži vien komisku piegājienu notikumiem, kuri daudzu prātos izsauc tikai rūgtumu un dusmas.

Kā Hermanis skaidro šo māksliniecisko izvēli? Un kādus izaicinošus plānus cer realizēt nākotnē? Devāmies uz JRT pagaidu mājām — teātri pie Dzemdību nama —, lai noskaidrotu atbildes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu