«Man nepatīk jūsu tonis!» • IR.lv

«Man nepatīk jūsu tonis!»

1
Inga Spriņģe, Re:Baltica, Karīna Šedrovska, Investigative Dashboard/OCCRP

Saskaņas valdes loceklis un dāsns ziedotājs Aivars Bergers saņēmis lielus pārskaitījumus no naudas atmazgāšanā izmantotām ārzonu firmām, bet neko vairs neatceras

Kopumā 270 tūkstoši eiro — šādu summu ilggadējais Saskaņas valdes loceklis Aivars Bergers saņēmis no divām naudas atmazgāšanas shēmās izmantotām ārzonu firmām, liecina Zviedrijas Swedbank lietā noplūdušie pārskaitījumu dati, kas nonākuši Re:Baltica rīcībā.

Aptuveni sešu mēnešu periodā 2010. gadā un 2011. gada sākumā Bergers no Danske Bank uz savu kontu Swedbank saņēma pārskaitījumus no divām Lielbritānijā reģistrētām firmām — Diron Trade LLP un Murova Systems LLP. Viena izmantota tā sauktajā Magņitska afērā, otra — Azerbaidžānas «laundromātā», caur kuru šīs valsts elite izpumpējusi miljoniem dolāru luksusa priekšmetu un nekustamo īpašumu iegādei ārzemēs.

Informācija par Bergeram veiktajiem pārskaitījumiem iegūta tā dēvētajā Swedbank noplūdušo pārskaitījumu lietā. Kā iepriekš medijos ziņots, no naudas atmazgāšanā vainotās Danske Bank caur Swedbank Baltijas valstu filiālēm izplūduši aizdomīgi pārskaitījumi par vismaz 5,8 miljardiem ASV dolāru.

Nauda uz Bergera kontu pārskaitīta četros maksājumos. Divos lasāms maksājuma mērķis «par būvniecības materiāliem», bet abos pārējos ir atsauce uz vienu un to pašu rēķinu, tikai katrai firmai norādīta cita summa un pārskaitījuma laiks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu