Sentimentāla vīriešu dziesma • IR.lv

Sentimentāla vīriešu dziesma

4
Foto — Edmunds Brencis
Pauls Raudseps

Gata Šmita jaunā filma 1906 ir krimināldrāma, kas uzdod skaudru jautājumu — kur ir robeža starp revolucionāro ideālismu un bandītismu?

Vēl nāks piektais gads — Mežaparka Lielajā estrādē dzied desmitiem tūkstošu balsu. Pēc atgādinājuma par pārciestajiem zaudējumiem («asins lietus līs») dziesma ved klausītāju uz emocionāli pacilājošo kulmināciju un padara 1905. gada lielo latviešu revolūciju par vienu no svarīgākajiem soļiem uz tautas pašapliecināšanos.

Gata Šmita jaunajā filmā 1906 pie apvāršņa nespīd neviena gaismaspils, kur nu vēl tāda, kas mūžam kalnā gavilēs. Muižu dedzināšanām seko soda ekspedīcijas, un lielākā daļa revolucionāru ir miruši, cietumā vai aizbēguši uz ārzemēm. Maza Rīgā palikusi pagrīdnieku grupa dzīvo bailēs no cara slepenpolicijas ohrankas un nodevējiem, bet visi viņu plāni reducējas uz vienu mērķi — algas dienā sarīkot bruņotu laupīšanu mašīnbūves rūpnīcā Felzers, lai iegūtu naudu. Cīņas turpināšana kļuvusi par pašmērķi.

1906 ir pēdējā filma simtgades sērijā, bet tā vienlaikus šķiet esam nedaudz atstatus no šī projekta. Tajā attēlotais laiks neietilpst Latvijas valsts pastāvēšanas simt gados, un filmas žanrs — krimināldrāma — manāmi atšķiras no parējām filmām, kuras izvēlējās iet vai nu pa dokumentālisma, vai sadzīviskuma ceļu. Kā veiksmīgi veidotu spriedzes filmu 1906 var izbaudīt arī tie, kas maz ko zina par 1905. gada revolūciju un tās sekām. Tomēr zinātājiem un vēstures interesentiem filma sūta spēcīgu vēsti un vērtējumu par šiem Latvijas vēsturē svarīgajiem notikumiem. Par to arī saruna ar režisoru un scenārija autoru Gati Šmitu.

Ja caurmēra rīdziniekam piemin 1905. gadu, viņš droši vien iedomāsies tēlus Daugavmalā. Ko jūs domājat par šo pieminekli?
Tas ir padomju propagandas mērķtiecīgs un skrupulozs darbs. Ļoti viltīgs. Tas attiecas uz būtisku, sāpīgu brīdi, taču veidots ideoloģiskiem mērķiem. To var teikt ne tikai par šo pieminekli. Meklējot filmēšanas vietas, daudz kur atradām ar revolūciju saistītus parkus un ielas, ļoti daudz. Var tikai apbrīnot enerģiju, kas tajā ieguldīta. Tā bija spēcīga mašīna, kas to ir veikusi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu