Grāmatas, kurām jābūt uzņēmēja grāmatplauktā • IR.lv

Grāmatas, kurām jābūt uzņēmēja grāmatplauktā

Marija Leskavniece

Iesaka Virši-A izpilddirektors Jānis Vība

«Jebkuru veiksmīgu un ilgtspējīgu biznesu raksturo uzņēmīgs domāšanas veids, pārdomāta taktika un spēcīga komanda. Šīs trīs grāmatas palikušas atmiņā ar kādu no minētajām lietām.»


Robert Kiyosak. Rich Dad, Poor Dad
Lai padomātu, kādas īpašības un domāšanas veids (mindset) piemīt veiksmīgiem uzņēmējiem. Vieglā veidā ir aprakstīts, kāpēc no vienādas starta pozīcijas vienam izdodas kļūt par veiksmīgu uzņēmēju, bet citam ne. Attēlota arī finanšu neatkarības nozīmība, resursu krāšanas un investēšanas svarīgums, kā arī lietas, kas jāņem vērā, veidojot biznesu. Grāmatā ir atziņas, kas kādam liksies noderīgas, citam, iespējams, šķitīs pārlieku vienkāršotas, tomēr katrs, to izlasot, spēs atrast vielu pārdomām vai vismaz diskusijai.


Sun Tzu. The Art of War
Domājot par taktiskām niansēm, kas uzņēmumam būtu jāņem vērā, īstenojot stratēģiskos mērķus, es iesaku The Art of War. Lai arī darbs uzrakstīts pirms vairāk nekā 2500 gadiem, tas nezaudē aktualitāti gan mūsdienu militārajā, gan biznesa un juridiskajā pasaulē. 13 nodaļās ir aprakstīts, cik būtiska loma ir detalizētai plānošanai un pretinieka stipro un vājo pušu izzināšanai. Tāpat grāmata ataino, ka jebkura lēmuma pieņemšanā racionalitātei ir jāgūst virsroka pār emocionalitāti.


Patrick Lencioni. The Five Dysfunctions of a Team
Veiksmīga uzņēmuma galvenā sastāvdaļa ir spēcīga komanda. Autors norāda, ka jau komandas veidošanas brīdī tā ir lemta sava veida neveiksmei, ja vien netiek efektīvi pārvaldīta. Būtiska loma ir tam, lai komandas starpā valdītu uzticība. Komandas, kuras nebaidās no atklātas, konstruktīvas diskusijas un individuāla snieguma izvērtējuma, ir efektīvākas par citām. Ir būtiski, lai komanda izpildītu vairākuma lēmumu arī tad, ja atsevišķi dalībnieki nav apmierināti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu